Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Hojsík: Prísnejšie limity na POP látky chránia ľudské zdravie

Na snímke poslanec Európskeho parlamentu (EP) Martin Hojsík (PS/SPOLU). Foto: TASR - Jakub Kotian

Za nové pravidlá, ktorých cieľom je vytvoriť prostredie bez POP a skutočnú obehovú ekonomiku, sa vyslovilo 534 poslancov, 25 bolo proti a 66 sa zdržalo hlasovania.

Brusel/Štrasburg 4. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa v utorok v Štrasburgu dohodli na zavedení prísnejších limitov na perzistentné organické znečisťujúce látky (POP). Podľa vyjadrenia spravodajcu EP pre túto oblasť, slovenského europoslanca Martina Hojsíka (PS), pre TASR, ide o dohodu zaisťujúcu ochranu zdravia pred toxickými chemikáliami.

Za nové pravidlá, ktorých cieľom je vytvoriť prostredie bez POP a skutočnú obehovú ekonomiku, sa vyslovilo 534 poslancov, 25 bolo proti a 66 sa zdržalo hlasovania.

Hoci POP vo všeobecnosti v nových výrobkoch nie sú prítomné, stále sa môžu nachádzať v odpade, takže predstavujú hrozbu pre životné prostredie a ľudské zdravie. Materiály s obsahom POP nad novými zníženými koncentračnými limitmi budú musieť byť zničené a nebudú sa dať viac recyklovať.

"Europarlament schválil legislatívu, ktorá upravuje to, koľko z tých najhorších chemikálií, aké poznáme, môže skončiť v nových veciach vyrobených z recyklovaného materiálu. Legislatíva získala podporu veľkej väčšiny poslancov aj vďaka spolupráci naprieč politickými skupinami," uviedol Hojsík, ktorý v tejto otázke zastupoval EP na rokovaniach s Európskou komisiou a členskými štátmi (Rada EÚ).

Legislatíva sa týka dioxínov, spôsobujúcich rakovinu a vznikajúcich napríklad pri spaľovaní odpadu alebo PCB látok, ktoré na Slovensku kontaminujú veľkú časť Horného Zemplína okolo Chemka Strážske. Rovnako aj bromovaných spomaľovačov horenia, ktoré sa ešte pred 15 rokmi používali v elektronike, a florovaných látok, ktoré sa našli aj v neprístupných plesách vo Vysokých Tatrách.

"Budem naďalej pokračovať v boji za ochranu zdravia a životného prostredia. Ešte stále sa aj v našich každodenných produktoch, či už obaloch na potraviny alebo hračkách nachádzajú látky, ktoré ohrozujú zdravie, či už ide o karcinogény, alebo látky, ktoré narúšajú hormonálny systém," povedal Hojsík. Veľkou výzvou, ktorá sa týka Slovenska, je aj odstránenie znečistenia, ktoré ničí zdravie viacerých generácii, napríklad na východe Slovenska.







(spravodajca TASR Jaromír Novak)