Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Bábkové divadlo žiada ospravedlnenie od poslanca aj aktivistu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Aktivisti a poslanci vyzvali 6. februára 2013 premiéra, aby nefinancoval aktivity gejov.

Bratislava 8. februára (TASR) - Bábkové divadlo na Rázcestí (BDNR) v Banskej Bystrici žiada verejné ospravedlnenie od poslanca Richarda Vašečku (OĽaNO) a predsedu Inštitútu Leva XIII. Roberta Mátéffyho. Dôvodom sú ich výroky, ktoré zazneli na adresu divadla v stredu (6. 2.). Viacerí aktivisti sa vtedy obrátili na vládu s výzvou, aby prestala finančne podporovať aktivity homosexuálov, bisexuálov či transrodových ľudí (LGBT).

Mátéffy na brífingu pred Úradom vlády SR obvinil divadlo z propagandy homosexuality medzi deťmi. "Malé deti nabáda, aby skúšali experimentovať so svojou sexualitou, aby sa dievčatká skúšali hrať na chlapcov a chlapci na dievčatá," povedal. "Sú to nezmysly a klamstvá, žiaľ, v oblasti, ktorá je pre nás všetkých najviac citlivá - naše deti. Iba človek, ktorý nevidel predstavenia BDNR môže zneužiť divadlo a deti na podobné účely," reagovala šéfka divadla Iveta Škripková.

Vyhlásenia účastníkov akcie označila za tendenčné s tým, že podľa nej prezrádzajú ich nevedomosť a nekorektnosť. "Je nám ľúto, že organizácie, ktoré páni zastupovali, nezískali podporu z grantového systému Úradu vlády SR, to však nikoho neoprávňuje účelovo znehodnocovať činnosť organizácii, ktoré podporu získali," podotkla Škripková.

Bábkové divadlo získalo dotáciu z grantového systému na podporu a ochranu ľudských práv a slobôd. Úrad vlády tak podporil projekt s názvom Lexikón sexizmu. Ten je podľa vedenia divadla venovaný stredoškolskej mládeži, dospelým a seniorom. "Projekt sa venuje prevencii negatívnych prejavov v jazyku, akými sú napríklad vulgarizmy a tiež súvislostiam medzi jazykom a násilím v živote človeka. BDNR sa v tvorbe pre dospelých dlhodobo venuje otázkam rodového scitlivovania verejnosti a tiež diskriminácii v oblasti ľudských práv," podotkla riaditeľka divadla.