Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

FOTO:Pred piatimi rokmi zahynuli pri útoku teroristov Šperka s Dobešom

Prevoz tiel zavraždených horolezcov Petra Šperku a Antona Dobeša z Pakistanu na Slovensko. Na snímke členovia Horskej služby pri rakve. Bratislava, 29. júna 2013. Foto: TASR - Michal Svítok

Pri útoku prišlo o život dokopy desať ľudí, okrem dvoch Slovákov aj traja Ukrajinci, dvaja Číňania, jeden Američan čínskeho pôvodu, jeden Nepálčan a občan Litvy.

Buner Nullah/Bratislava 23. júna (TASR) - Päť rokov uplynulo od tragickej noci z 22. na 23. júna, keď pri útoku teroristov v Pakistane prišli o život slovenskí horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš. Obaja boli účastníkmi medzinárodnej expedície na himalájsku horu Nanga Parbat (8125 metrov nad morom).

Stanový tábor horolezcov pri Buner Nullah v pakistanskej provincii Gilgit-Baltistan v nadmorskej výške asi 4600 metrov nad morom prepadli teroristi, ktorí sa neskôr prihlásili k hnutiam Taliban a Jundulláh. Pri útoku prišlo o život dokopy desať ľudí, okrem dvoch Slovákov aj traja Ukrajinci, dvaja Číňania, jeden Američan čínskeho pôvodu, jeden Nepálčan a občan Litvy.

Posledná rozlúčka s druhým horolezcom Antonom Dobešom, ktorý bol zavraždený pri teroristickom útoku v Pakistane, 3. júla 2013 v Uhrovci. Militanti v uniformách pakistanských bezpečnostných síl vtrhli večer 22. júna 2013 do základného tábora a zabili desiatich zahraničných horolezcov a ich sprievodcu. Medzi mŕtvymi cudzincami boli aj dvaja Slováci - Peter Šperka a Anton Dobeš. Spolu s nimi o život prišli aj jeden Američan s čínskym občianstvom, traja Ukrajinci, dvaja Číňania, jeden štátny príslušník Litvy a jeden občan Nepálu.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

"Je to prvýkrát, čo je Slovensko konfrontované s civilnými obeťami terorizmu a naznačuje nám to, že terorizmus sa nás týka," povedal v spojitosti s útokom vtedajší minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

Peter Šperka sa narodil 29. októbra 1955 v Martine. Študoval na Gymnáziu v Sabinove, po ňom absolvoval nadstavbové štúdium zamerané na cestovný ruch. Od roku 1984 bol dobrovoľným členom Tatranskej horskej služby, od roku 2003 pôsobil v Horskej záchrannej službe. Sprevádzal turistov po slovenských i zahraničných horách. Len na Gerlachovský štít vystúpil dokopy 650-krát.

Na snímke najbližší rodinní príslušníci horolezcu a záchranára Petra Šperku počas rozlúčky v Hornom Smokovci vo Vysokých Tatrách 2. júla 2013. Zľava dcéra Diana, dcéra Janka (tretia vľavo), otec Petra Šperku (štvrtý zľava), matka Petra Šperku (druhá sprava) a priateľka Zofia Bachleda (vpravo).
Foto: TASR - Oliver Ondráš

V roku 1996 bol vedúcim skialpinistickej výpravy na vrchol Šiša Pangma (8027 m). Na zostupe zahynul jeho kolega Štefan Sluka. O rok neskôr pri výprave na Manaslu (8163 m) sa z vrcholu sa opäť vrátil sám, zahynuli Juraj Kardhordó a Miroslav Rybanský. V roku 2006 zorganizoval výpravu tatranských záchranárov na Broad Peak (8 047 m), v roku 2009 bol vedúcim úspešnej výpravy na ôsmy najvyšší vrchol sveta Čho Oju (8201 m). Zúčastnili sa na nej aj Anton Dobeš a Milan Džugan.

Anton Dobeš sa narodil 10. apríla 1963 v Žiline. Pôsobil ako zdravotnícky a horský záchranár, bol členom lekárskej komisie JAMES.

Rozlúčka s tragicky zosnulým horolezcom v oblasti Nanga Parbat Petrom Šperkom v Hornom Smokovci vo Vysokých Tatrách 2. júla 2013. Militanti v uniformách pakistanských bezpečnostných síl vtrhli večer 22. júna 2013 do základného tábora a zabili desiatich zahraničných horolezcov a ich sprievodcu. Medzi mŕtvymi cudzincami boli aj dvaja Slováci - Peter Šperka a Anton Dobeš. Spolu s nimi o život prišli aj jeden Američan s čínskym občianstvom, traja Ukrajinci, dvaja Číňania, jeden štátny príslušník Litvy a jeden občan Nepálu. Na archívnej snímke príslušníci Horskej záchrannej služby nesú fotografiu a rakvu s ostatkami horolezcu a záchranára Petra Šperku počas rozlúčky v Hornom Smokovci vo Vysokých Tatrách 2. júla 2013.
Foto: TASR

V roku 2000 vystúpil na vrchol Aconcaqua (6959 m), v roku 2006 na Pik Komunizmu (7494 m). Zúčastnil sa na dvoch himalájskych expedíciách. Vystúpil na vrchol Čho Oju (spoločne s Petrom Šperkom). Výstup na Mount Everest (8848 m) nedokončil. Hoci veľmi túžil dosiahnuť vrchol najvyššej hory sveta, vrátil sa z výšky cca 8200 metrov, aby zniesol dolu telo kanadskej horolezkyne, ktorá tu zahynula. Jeho životným krédom bolo: "Veľkosť človeka spočíva v tom, že keď prichádza kritická situácia, tak sa vie obrátiť a vrátiť naspäť, pretože tá hora tu bude aj nabudúce, ale ľudský život sa nedá vrátiť späť." Dobeš tiež pôsobil ako obecný poslanec v Uhrovci.

Peter Šperka je pochovaný v Hornom Smokovci, Anton Dobeš v Uhrovci.