Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Chystáte sa na hory? Na toto si dávajte pozor

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Aktuálne prší takmer na celom Slovensku, pričom teploty sú kladné vo všetkých nadmorských výškach a prší aj v najvyšších polohách Tatier.

Vysoké Tatry 3. októbra (TASR) - Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje na zlé poveternostné podmienky na horách. Aktuálne prší takmer na celom Slovensku, pričom teploty sú kladné vo všetkých nadmorských výškach a prší aj v najvyšších polohách Tatier. Večer a v noci sa však podľa HZS začne ochladzovať, čo bude mať za následok zníženie hranice sneženia od 2000 metrov nad morom a od 2200 metrov bude mrznúť.

"V dôsledku toho sa na mokrom povrchu vytvorí poľadovica a pribudne sneh. Okrem nového snehu sa vo vysokých polohách ešte stále nachádzajú zvyšky snehu z predchádzajúcich snežení, miestami dosahuje výška snehovej pokrývky aj viac ako 50 centimetrov," upozorňuje HZS na svojej webovej stránke. Vo štvrtok 5. októbra sa k týmto nepriaznivým podmienkam pridá aj veľmi silný vietor, ktorý bude dosahovať rýchlosť 20 až 25 metrov za sekundu, v nárazoch až cez 30 metrov za sekundu.

"Aktuálne sú podmienky vo vysokých polohách miestami viac zimné ako letné. Hrozí nebezpečenstvo pošmyknutia sa na tvrdom, ľadovom povrchu," zdôrazňuje HZS s tým, že návštevníkom odporúča, aby dodržiavali jej pokyny a dbali na dostatočný výstroj a výzbroj, resp. aby zvážili pohyb vo vysokohorskom prostredí počas nasledujúcich dní.