Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Horskí záchranári pomáhali vo Vysokých Tatrách skialpinistovi

Ilustračné foto. Foto: FB: Horská záchranná služba

Muž si poranil nohu v sedle Malý Závrat.

Vysoké Tatry 2. apríla (TASR) – Horskí záchranári pomáhali v sobotu popoludní 53-ročnému skialpinistovi zo Slovenska, ktorý si v sedle Malý Závrat vo Vysokých Tatrách poranil nohu. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

Muž nebol schopný ďalej samostatne pokračovať. Nachádzali sa pri ňom dobrovoľní záchranári Tatranskej horskej služby, ktorí nehodu videli, oznámili, následne skialpinistovi poskytli prvú pomoc a končatinu mu zafixovali.

Vzhľadom na nepriaznivé letové podmienky nebolo možné nasadiť leteckú techniku, profesionálni záchranári HZS preto zo Starého Smokovca odišli do terénu pozemne. „Medzitým zamestnanci zo Zbojníckej chaty vyniesli k dobrovoľným záchranárom transportný prostriedok a po nabalení pacienta začali spoločne transportovať,“ uvádzajú záchranári HZS s tým, že sa s nimi stretli pod Generálom, kde skialpinistu prevzali a pokračovali v transporte Veľkou Studenou dolinou až ku skútru.

Následne pacienta pomocou snežného skútra a saní transportovali k Domu HZS, kde ho odovzdali do starostlivosti posádke rýchlej zdravotnej pomoci.