Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Horskí záchranári pomáhali zablúdeným turistom i lyžiarovi

Foto: Ilustračné foto: TASR/Milan Kapusta

Krátko nad ránom bola na Operačné stredisko tiesňového volania nahlásená nezvestnosť slovenského skialpinistu.

Jasná 17. januára (TASR) - Horskí záchranári pomáhali v sobotu (16. 1.) pri zostupe slovenskému lyžiarovi, ktorý sa zdržal na Kamennej chate pod Chopkom. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej internetovej stránke.

V tme, hustej hmle a bez svetelného zdroja mal problém zlyžovať dole. Zviezli ho na Kosodrevinu, odkiaľ po polnoci odišiel na Tále, kde bol ubytovaný. Krátko nad ránom bola na Operačné stredisko tiesňového volania nahlásená nezvestnosť slovenského skialpinistu. Keďže sa podľa dohody neozval, ani neodpovedal na telefonáty, kamaráti požiadali o pomoc HZS. Nezvestného našli na Táloch.

HZS požiadali o pomoc aj dvaja českí horolezci, ktorí sa po vylezení Veverkovko ľadopádu vo Vysokých Tatrách rozhodli vystúpiť na Slavkovský štít a následne zostúpiť na Hrebienok. V tme však netrafili zostupovú trasu a dve hodiny blúdili niekde pod vrcholom. Na pomoc im odišli dvaja záchranári z oblastného strediska HZS vo Vysokých Tatrách. Turistov objavili uviaznutých v kosodrevine, samostatne neboli schopní dostať sa z hustého porastu. Po vyprostení zostúpili v sprievode záchranárov na Hrebienok a odtiaľ na Zamkovského chatu, kde boli ubytovaní.