Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Horskí záchranári pomáhali snoubordistovi na severnej strane Chopku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Snoubordista prešiel za zábrany a na zľadovatenom teréne sa pošmykol a padol.

Demänovská Dolina 2. februára (TASR) - Horskí záchranári pomáhali v pondelok (1.2.) snoubordistovi uviaznutému v Lukovom kotli v Jasnej. Horská záchranná služba (HZS) o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Záchranárov Oblastného strediska HZS v Nízkych Tatrách vyslali dopoludnia na pomoc slovenskému snoubordistovi, ktorý na severnej strane Chopku prešiel za zábrany a na zľadovatenom teréne sa pošmykol a padol približne 150 metrov smerom do Lukového kotla. "Počas pádu neutrpel žiadne zranenia, avšak nebol schopný samostatne vystúpiť späť," uvádzajú.

Záchranári HZS snoubordistu po príchode na miesto vybavili mačkami, čakanom, sedacím úväzom a pomocou lana ho vyslobodili z exponovaného terénu.

Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá aj dnes v polohách nad 1600 metrov nad morom vo Vysokých a Západných Tatrách. TASR o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Podľa jeho slov sa to týka najmä strmých svahov s východnou a juhovýchodnou orientáciou. "Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú, môžu sa ale vyskytnúť spontánne splazy alebo malé lavíny," vysvetlil. V Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo, teda prvý stupeň. Najnebezpečnejšie sú aj tu hlavne svahy s východnou a juhovýchodnou orientáciou, kde sa môžu nachádzať vetrom premiestnené nestabilné snehové vankúše a dosky.

Dnes ráno bola na horách veľká oblačnosť, na mnohých miestach hmla, vo Vysokých Tatrách miestami polooblačno. Sneženie v noci ustálo. Oteplilo sa, teploty vzduchu sa pohybovali od - 2 do 7 stupňov Celzia. Fúkal čerstvý až silný, miestami prudký vietor severných a západných smerov s rýchlosťou do 55, v nárazoch až do 130 kilometrov za hodinu.

Za posledných 24 hodín napadlo do päť centimetrov nového prachového snehu, za posledných 72 hodín do 25 centimetrov. Snehová pokrývka, ktorá je vplyvom vetra rozmiestnená veľmi nerovnomerne, vplyvom oteplenia mierne sadla. Na väčšine horských území vo vyšších miestach sa vyskytuje poľadovica.