Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

HORSKÝ: Slovensko je po sneme SNS bližšie k možnosti úradníckej vlády

Rokovanie 22. snemu Slovenskej národnej strany (SNS) v Tomášove 12. marca 2016. Na snímke delegáti smenu. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Podľa politológa je zrejmé, že Robertovi Ficovi sa na prvý pokus vládu zostaviť nepodarí. Podobne môže dopadnúť aj Richard Sulík.

Bratislava 12. marca (TASR) - Po dnešnom sneme strany SNS sa Slovensko priblížilo k možnosti vzniku úradníckej vlády. Myslí si to politológ Michal Horský. "Po tomto sneme SNS opäť zvyšuje svoju cenu a váhu na politickej aréne a Slovensko zároveň približuje k vytvoreniu úradníckej vlády a predčasným voľbám," uviedol pre TASR Horský.



Ako dodal, je zrejmé, že Robertovi Ficovi (Smer-SD) sa na prvý pokus vládu zostaviť nepodarí. Podobne môže dopadnúť aj Richard Sulík (SaS). "Po záveroch snemu SNS a vyhláseniach jej predsedu je už dnes zrejmé, že SNS do vlády s neštandardnými stranami nevstúpi," dodal Horský. Na scénu tak podľa jeho slov pravdepodobne vstúpi prezident a pokúsi sa zostaviť úradnícku vládu, ako aj stanoviť dĺžku jej mandátu a legitimitu na riešenie nastávajúcich úloh, ako je slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. Verejnosť podľa jeho slov bude taktiež očakávať, že sa vyjadrí aj k otázke predčasných volieb.



Politológ Ján Baránek pre TASR uviedol, že vyjadrenia predsedu SNS po dnešnom sneme strany sú kontinuálne s tými, ktoré hovoril pred voľbami. Andrej Danko v nich vylúčil spoluprácu s neštandardnými politickými stranami. Možnosť zostavenia pravicovej koalície podľa Baránka do veľkej miery však už zničil konflikt medzi OĽaNO-NOVA a Most-Híd.



"Teraz pripadajú do úvahy tri scenáre. Jeden je ten, že zostaví vládu Smer-SD, #Sieť, Most-Híd a SNS. Druhý scenár je takzvaná úradnícka vláda, teda vláda odborníkov asi so zadefinovaným termínom predčasných volieb," skonštatoval. Treťou alternatívou sa podľa politológa ukazuje to, že predsa len vznikne koalícia Smer-SD, SaS a ďalších strán. "Tam môže i nemusí byť SNS," podotkol Baránek. Strany, ktoré by so Smerom-SD do koalície išli, by to podľa neho mohli vysvetliť tým, že vo vláde budú brzdiť alebo likvidovať korupciu. "To môže byť nakoniec pozitívum," tvrdí politológ. Myslí si, že hlavné slovo teraz majú strany Most-Híd a #Sieť.



Na otázku, či sa vláda odborníkov v tejto chvíli črtá ako najpravdepodobnejšou možnosťou, Baránek uviedol, že do parlamentu sa dostali ľudia, ktorí sú tam prvýkrát a ich najsilnejšou motiváciou môže byť práve zotrvanie v Národnej rade SR. "Uvidíme, nakoľko bude táto motivácia silná a u koľkých," skonštatoval. Ako tvrdí, sú strany, ktoré môžu odhadovať, že by v parlamente už nemuseli byť. "To je hlavne #Sieť," priblížil Baránek s tým, že to vytvára širšie predpoklady na to, aby bol kompromis nakoniec dosiahnutý.