Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

M.HORSKÝ: Je škoda, že sa Most-Híd rozhodol pre odchod splnomocnenca

Splnomocnenec pre menšiny László Nagy (Most-Híd) v stredu 5. júna odovzdal premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) list, v ktorom ho požiadal, aby ho vláda uvoľnila z funkcie.

Bratislava 6. júna (TASR) - Strana Most-Híd je reprezentantom moderného ponímania politiky národnostných menšín na Slovensku a je škoda, že na jej výzvu opustil svoj post splnomocnenec vlády pre menšiny László Nagy (Most - Híd). Pre TASR to uviedol politológ Michal Horský.

Dodal, že Most-Híd chcel zavedením dvojjazyčných tabúľ na železničných staniciach rozšíriť súčasný status quo v menšinových právach. "V takom prípade mal trpezlivo vyjednávať s vládou. Abdikácia Lászlóa Nagya na funkciu sa mi zdá byť predčasná," povedal Horský. "Vláda prisľúbila, že bude dodržiavať status quo a to aj robí, neznižuje práva menšín," pripomenul. Zároveň dodal, že ústupok ohľadom dvojjazyčných tabúľ podľa neho nie je pre Smer-SD natoľko neprijateľný, že by sa o ňom nedalo rokovať.

"Je možné, že je Most-Híd pred regionálnymi voľbami trochu pod tlakom SMK. Užitočnejšie by bolo ďalej rokovať s vládou, bez ohľadu na postoje SMK," dodal Horský.

Podľa Kusého Most-Híd nemal inú možnosť


Naopak, podľa politológa Miroslava Kusého Most-Híd nemal inú možnosť, ako vyzvať splnomocnenca na odchod z funkcie. "Nejde o boj Mostu s SMK. Ide o principiálnu vec menšinových požiadaviek. László Nagy už pred rokom vyhlásil, že ak nebudú splnené, tak odstúpi," konštatuje Kusý. "Ak by to neurobil, stratil by tvár on ako osoba, ale aj strana," dodal. Most-Híd bol podľa neho v chúlostivom postavení, keďže vládneho splnomocnenca nominoval z pozície opozičnej strany. "Urobili to kvôli presadzovaniu svojho menšinového programu. Smer-SD však len taktizoval, bola to len zásterka, že dal na tento post človeka z opozície. Keď chcel splnomocnenec presadiť niečo pre menšiny, Smer od toho ustúpil," uzavrel Kusý.

Splnomocnenec pre menšiny László Nagy (Most-Híd) v stredu 5. júna odovzdal premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) list, v ktorom ho požiadal, aby ho vláda uvoľnila z funkcie.

"Uviedol som, že moje rozhodnutie sa rodilo po dôkladnom zvážení podnetu Predsedníctva Mostu-Híd, v ktorom ma vyzvali, aby som v súvislosti s hlasovaním Národnej rady (NR) SR o novele zákona o používaní jazykov národnostných menšín podal abdikáciu na funkciu splnomocnenca," vysvetlil Nagy.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár v tejto súvislosti uviedol, že Smer-SD odmietol prácu Nagya, keď v parlamente nepodporil dvojjazyčné označovanie železničných staníc v národnostných obciach. Návrh podal Most-Híd, pričom jeho predseda tvrdí, že išlo o iniciatívu, ktorú Nagy predložil Úradu vlády SR. "Pán Nagy vypracoval návrh, dal ho na Úrad vlády SR, ten tomu nebol naklonený, podali sme ho my tu v parlamente a tu bola jeho práca odmietnutá," vysvetlil. Predsedníctvo Mostu-Híd následne vyzvalo Nagya, aby sa postu splnomocnenca vzdal.

"Sme veľkorysí a moderní, pokiaľ ide o postoj vlády k národnostným menšinám. Neprijali sme, ani nezrušili žiadny zákon od apríla 2012, ktorý by narušoval status quo, ktoré sme prebrali minulý rok od vlády Ivety Radičovej," reagoval premiér Robert Fico (Smer-SD), pričom poukázal aj na novú kvalitu medzištátnych vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom.

"Je evidentné, že pán Bugár vedie vojnu s SMK," konštatoval premiér. Zároveň požiadal oba subjekty, aby ho nevťahovali do vzájomných súbojov.