Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

HORSKÝ: Most-Híd môže pre ochotu rokovať so Smerom-SD prísť o prestíž

Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár a podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská počas tlačovej konferencie po zasadaní predsedníctva strany 12. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Bugár nemá inú možnosť, iba urobiť kotrmelec a o 180 stupňov zvrátiť svoje predošlé stanovisko, podrobiť sa predsedníctvu a pokúsiť sa rokovať o vytvorení vlády s SNS a Smer-SD, vysvetlil politológ.

Bratislava 13. marca (TASR) – Ochota Mosta-Híd rokovať so Smerom-SD za účelom vytvorenia stabilnej vlády je podľa politológa Michala Horského na hrane straty politickej autority a prestíže samotnej strany i jej predsedu Béla Bugára. "Je to možné riešenie za cenu ťažkých strát, ale dáva istú nádej na vytvorenie stabilnej vlády," skonštatoval pre TASR Horský.



Predseda Mosta-Híd podľa politológa najprv celé týždne argumentoval, že s ľuďmi typu Igor Matovič do vlády nikdy nepôjde, no nakoniec sa podrobil rozhodnutiu predsedníctva a bol ochotný podporiť vznik stabilnej pravicovej vlády. "Tak aj teraz Bugár nemá inú možnosť, iba urobiť kotrmelec a o 180 stupňov zvrátiť svoje predošlé stanovisko, podrobiť sa predsedníctvu a pokúsiť sa rokovať o vytvorení vlády s SNS a Smer-SD," vysvetlil Horský.



Ako tvrdí, Most-Híd tak len primerane reaguje na rozhodnutie Snemu SNS, ktoré zásadným spôsobom ovplyvnilo ďalší vývoj na politickej scéne. SNS sa totiž rozhodla, že nevstúpi do vlády s neštandardnými politickými stranami. "Iniciatívy Richarda Sulíka na zostavenie pravicovej vlády stroskotali skôr, než vôbec začali," tvrdí Horský s tým, že alternatíva zostavenia pravicovej koalície sa už neukazuje ako reálna.



Rokovania medzi Smerom-SD, SNS a Mostom-Híd podľa politológa vyžadujú ešte aj stanovisko strany #Sieť. "Až rozhovory ukážu, či sa ustanoví vláda štyroch strán, alebo sa vrátia úvahy o tvorbe úradníckej vlády," podotkol Horský.