Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Horúčavy budú pokračovať aj v nasledujúcich dňoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V stredu sa výstraha SHMÚ pred vysokými teplotami týka Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja a okresov Veľký Krtíš a Krupina.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Vysoké teploty budú vo viacerých okresoch na juhozápade Slovenska aj v najbližších dňoch. Teplota tam môže dosiahnuť 35 až 36 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu druhého stupňa, ktorá platí od stredy až do piatku (10.8.) od 14.00 do 18.00 h.

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," informujú meteorológovia. V stredu sa výstraha týka Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja a okresov Veľký Krtíš a Krupina.

Meteorologické výstrahy pre stredu 8.8. 2018
Foto: SHMÚ


Čakajú nás nielen teplé dni, ale aj noci


Vo štvrtok a v piatok očakávajú meteorológovia 35 stupňov Celzia aj v Košickom kraji a v okresoch Lučenec, Revúca, Rimavská Sobota, Myjava a Nové Mesto nad Váhom.

V horúcom tropickom vzduchu nebude veľmi teplo len cez deň, ale aj v noci. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na svojom profile na sociálnej sieti uvádzajú, že očakávajú tropické noci nielen na západe Slovenska, ale aj na jeho ostatnom území.

"Dôvodom nebude len silnejúci nápor teplého vzduchu, ale aj vietor (čiastočne aj vyššia vlhkosť vzduchu). Slabý až mierny vietor, prechodne aj silnejší, vydrží predovšetkým na západe Slovenska, kde môžu byť noci mimoriadne teplé, ojedinele s minimom okolo 24 stupňov Celzia," priblížil SHMÚ. Vplyvom vetra však môže ostať teplota počas noci nad 20 stupňov Celzia ojedinele aj inde. Chladnejšie noci aj dni očakávajú meteorológovia až cez víkend.

V utorok (7.8.) bolo najteplejšie na juhozápade územia. Na niekoľkých staniciach meteorológovia zaznamenali teplotu vzduchu 34 stupňov Celzia (Mužla, Slovenský Grob, Senica a Holíč). "Zrejme najnepríjemnejšie podmienky boli v okolí Bratislavy, pretože tu okrem vysokej teploty bola aj najvyššia vlhkosť vzduchu, a tak bolo dusno. Dusno sme však dnes zaznamenali len na juhozápade územia," poznamenali meteorológovia.

Vysoké teploty budú vo viacerých okresoch na juhozápade Slovenska aj v najbližších dňoch. Teplota tam môže dosiahnuť 35 až 36 stupňov Celzia. SHMÚ preto vydal výstrahu druhého stupňa, ktorá platí od stredy až do piatka (10.8.) od 14. do 18. h. Vo štvrtok (9.8.) a v piatok očakávajú meteorológovia 35 stupňov Celzia aj v Košickom kraji a okresoch Lučenec, Revúca, Rimavská Sobota, Myjava a Nové Mesto nad Váhom.

Na západnom a strednom Slovensku sú mierne až veľmi suché podmienky, tvrdí SHMÚ


V uplynulom týždni boli zrážky na Slovensku opäť priestorovo veľmi nerovnomerne rozmiestnené a ovplyvnené predovšetkým búrkovou činnosťou. Najvyšší týždenný úhrn zrážok meteorológovia zaznamenali v okolí Podhájskej (viac ako 64 mm). Na viacerých miestach západného a stredného Slovenska pozoruje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) z hľadiska meteorologického sucha mierne až veľmi suché podmienky, informuje o tom na svojom webe.

"Najhoršie z hľadiska vodnej bilancie sú na tom oblasti Žiliny, stredného Považia až po Trenčín, okolie Topoľčian a severné Záhorie. Výraznejšie sa v poslednom období zhoršila aj situácia v okolí Prešova, Čaklova a Spišských Vlachov," uviedli meteorológovia.

Miera intenzity sucha (porovnanie aktuálneho stavu s obvyklými podmienkami v rovnakom období v priebehu rokov 1961-2010) v celom pôdnom profile (0 – 100 cm) dosahuje úroveň extrémneho sucha na Turci a lokálne aj na Gemeri. "Výrazné až výnimočné sucho je stále najmä v oblasti stredného Považia, stredného Ponitria, na Gemeri, ale aj na Šariši a v Slanských vrchoch," tvrdia meteorológovia.

Stav mimoriadne malej vodnosti bol z vybraných vodomerných staníc hodnotených na stránke Monitoring hydrologického sucha v júli postupne zaznamenaný v deviatich percentách staníc, a to s najdlhším trvaním 28 dní na toku Močiarka v Lábe na Záhorí. "Výskyt mimoriadne malej vodnosti prevažoval na tokoch v južnej časti Slovenska, najmenej boli v tomto období suchom zasiahnuté toky na severe Slovenska, kde sa v polovici mesiaca vyskytli výrazné zrážky, ktoré sa odzrkadlili aj na prietokoch," dodal SHMÚ.

Pre viac informácií klinite sem.