Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na horách pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo

Lomnický štít, ilustračné foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Za posledných 24 hodín pripadlo v Tatrách od poprašku do 15 centimetrov nového snehu.

Liptovský Hrádok 29. novembra (TASR) - Vo Vysokých a Západných Tatrách pretrváva približne od 1700 metrov nad morom malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS).

Nový sneh bol po sobotňajších (28.11.) zrážkach previaty prevažne na svahy s južnou a juhovýchodnou orientáciou, kde sa môžu nachádzať menej stabilné snehové vankúše a preveje, ktoré sa pri dodatočnom zaťažení môžu uvoľniť. "Najviac snehu je akumulovaného pod skalnými stenami a v terénnych depresiách. Možný je výskyt malých spontánnych splazov vo veľmi strmom, extrémnom teréne na svahoch s trávnatým podkladom a na hladkých skalných platniach," upozornil Richnavský.

Dnes ráno bola na horách prevažne veľká oblačnosť a hmlisto, vo vyšších nadmorských výškach však postupne zmenšená oblačnosť až polojasno. Na hrebeňoch a vrcholoch sa teplota vzduchu pohybovala v rozpätí od mínus 13 do mínus desať stupňov Celzia, v nižších polohách a na podhorí v rozpätí od mínus päť do mínus jeden stupeň Celzia. Prevládal vietor severných až západných smerov s rýchlosťou do 25 kilometrov za hodinu, miestami v nárazoch prechodne s rýchlosťou do 55 kilometrov za hodinu. Na hrebeni Nízkych Tatier to bol silný vietor s rýchlosťou v nárazoch až do 75 kilometrov za hodinu.

Za posledných 24 hodín pripadlo v Tatrách od poprašku do 15 centimetrov nového snehu. Na záveterných svahoch, pod skalnými stenami a v záveroch dolín sa môžu nachádzať aj hlbšie záveje snehu, výška snehovej pokrývky dosahuje v týchto miestach aj viac ako 70 centimetrov. Vo Fatrách zaznamenalo SLP HZS do päť centimetrov nového snehu.