Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

HRABKO: Poslankyňa už mohla stláčať čo chcela, zabudla sa prezentovať

Juraj Hrabko v TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Prezident Andrej Kiska predniesol pri príležitosti schvaľovania Programového vyhlásenia vlády jeden zo svojich najlepších prejavov, povedal v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 30. apríla (Teraz.sk) – Skutočnosť, že poslankyňa #Siete Alena Bašistová nehlasovala za Programové vyhlásenie vlády netreba preceňovať. Sama uviedla, že ju hlasovacie zariadenie nezaprezentovalo, podľa publicistu Juraja Hrabka je pravdepodobnejšie, že sa nová členka parlamentu jednoducho zabudla pred hlasovaním prezentovať. „A potom už mohla stláčať, čo chcela,“ poznamenal v diskusnej relácii TABLET.TV s tým, že ak ju systém zaregistroval ako neprítomnú, hlasovať už nemohla.

Reagoval tak na poznámku podpredsedu SaS Jozefa Mihála, ktorý v tej istej relácii 21. apríla naznačil, že by #Sieť mohla prísť ešte o jedného poslanca. „Nemyslím si, že pani Bašistová by týmto chcela naznačiť, že v krátkom čase opustí stranu #Sieť,“ povedal Hrabko. Takéto gesto by podľa neho ani nemalo zmysel. „Aj keby pani poslankyňa hlasovala proti, nič by to nemenilo na tom, že parlament schválil programové vyhlásenie vlády,“ upozornil. Dodal, že sa nezaprezentovala aj časť opozície, čím sa počet poslancov potrebných na schválenie vyhlásenia ešte znížil.



Programové vyhlásenie aktuálnej vlády sa podľa Hrabka nijako zásadne nelíši od vyhlásení predchádzajúcich vlád, možno s výnimkou toho, že je rozsiahlejšie. Jeho schválením sa vláda dostala do nového ústavného režimu.

„Teraz už môže parlament vláde alebo jej jednotlivým členom vysloviť nedôveru,“ poznamenal Hrabko.
Nezávislý poslanec Miroslav Beblavý ešte skôr ako parlament vyslovil dôveru celej vláde schválením programového vyhlásenia avizoval, že bude iniciovať vyslovenie nedôvery jednému z jej členov, ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi (nom. SNS). „Ak platia slová spred začatia schôdze, je prvým kandidátom na odvolávanie,“ odhadol Hrabko.

Skutočnosť, že sú dvaja z troch ústavných činiteľov hospitalizovaní, sa podľa neho na slovenskom politickom vývoji prejaví, keďže obaja hrajú vo svojich stranách kľúčovú úlohu. Zásadné komplikácie však neočakáva.

„Nehrozí tu vzdanie sa funkcií, vláda aj parlament funguje ďalej, sú tu podpredsedovia,“ povedal. Premiér Robert Fico podľa vyjadrení podpredsedu vlády Roberta Kaliňáka, aj podpredsedu Národnej rady SR Bélu Bugára komunikuje aj z nemocnice. Dokonca z nej napísal aj blog v ktorom polemizuje s šéfom SaS Richardom Sulíkom.

Sulík vo svojom príspevku naznačoval, že by predseda Smeru-SD mal opustiť veľkú politiku, Fico to považoval v čase svojej operácie za neférový útok. Hrabko s premiérom v tejto veci súhlasí. „Čo sa týka pána Sulíka, podľa môjho názoru je to politický vetroplach. Ale aj od premiéra by som očakával iné prvé posolstvo z nemocnice,“ povedal. „Nepovažoval za vhodné skôr oboznámiť verejnosť so svojim zdravotným stavom. V porovnaní s Andrejom Dankom o ňom nevieme vôbec,“ dodal Hrabko.

Vysoko ocenil prejav, ktorý pri príležitosti schvaľovania Programového vyhlásenia vlády predniesol v parlamente prezident Andrej Kiska. "Presvedčenie o svojej pravde sa nesmie stať dôvodom na neslušnosť alebo agresivitu. Otvorenosť nemá byť hrubosť. Zdá sa mi, že metóda 'na hrubé vrece hrubá záplata' priviedla komunikáciu v politike, na sociálnych sieťach aj v parlamente veľmi často na samú hranicu únosnosti," zhodnotila hlava štátu.

Tento typ komunikácie v posledných týždňoch kriticky hodnotil aj Hrabko. „Ja som kritizoval hrozby, napríklad zabitia dcéry Bélu Bugára, hľadanie siedmych statočných poslancov a výrazy ako „zradcovia národa“,“ povedal v TABLET.TV.

„Ak zoberieme v globále rokovanie parlamentu o programovom vyhlásení, bolo historické aj hysterické. Historické bolo aj tým, že programové vyhlásenie nepredkladal premiér a že v parlamente vystúpil prezident. Hysterické bolo tými výkrikmi,“ poznamenal Hrabko. Dodal, že extrémistické názory a vyjadrenia sa očakávali od poslancov Ľudovej strany – Naše Slovensko, ktorí však na tejto schôdzi diskutovali korektne. To isté sa však podľa neho nedá povedať o niektorých iných opozičných poslancoch.

Predloženie novely zákona o štátnom občianstve zo strany poslanca SaS Ondreja Dostála do parlamentu bolo podľa Hrabka len snahou urobiť „naschvál“ Mostu – Híd. Bugárovci, podobne ako Dostál, dlhodobo presadzujú zrušenie zákazu dvojakého občianstva na Slovensku. Národná rada SR ho prijala v reakcii na snahu Budapešti masovo udeľovať maďarské občianstvo Maďarom žijúcich v iných štátoch. „V porovnaní s maďarským zákonom je ťažké určiť, ktorý z nich je hlúpy a ktorý hlúpejší. Zlé sú obidva,“ poznamenal Hrabko.

Dnes je ale Most – Híd súčasťou koalície so Smerom-SD a SNS, ktoré zrušenie zákazu dvojakého občianstva nepodporujú. „Myslím si, že strana Most – Híd sa na koaličných rokovaniach venovala aj tomuto problému, akurát nedosiahla dohodu a preto sa to nedostalo do programového vyhlásenia vlády,“ odhadol Hrabko. Bez podpory koalície bol podľa neho Dostálov návrh len symbolický a nemal šancu na úspech.

Hrabko kritizoval skutočnosť, že vláda predložila zmenu kompetenčného zákona, ktorý má posilniť pozíciu podpredsedu vlády pre investície Petra Pellegriniho (Smer-SD), v skrátenom legislatívnom konaní. Krátko komentoval aj kritiku opozície, podľa ktorej vláda v tichosti vytvára niečo podobné ďalšiemu ministerstvu. „Nehodnotil by som to až ako ministerstvo. Aj keď aj takýto pohľad je legitímny. Ale čo bude tento úrad znamenať okrem zdvihnutia ega pána podpredsedu vlády Pellegriniho? Dôležité sú kompetencie. Ten úrad vznikne iba preto, aby bol. Je definovaný ako koordinačný,“ uzavrel Hrabko.