Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

HRABKO: Beblavého zoznam je cez čiaru. Myslel som si, že je rozumnejší

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Je neštandardné a prekvapujúce, že koaličné strany nezverejnili koaličnú zmluvu. Bude zbytočné odvolávať sa na koaličnú zmluvu, keď ju nikto nebude poznať, upozornil v TABLET.TV Juraj Hrabko.

Bratislava 2. apríla (Teraz.sk) – Poslanec má právo interpelovať ministrov, kontrolovať a konfrontovať vládu. Ale vytváranie zoznamov nežiadúcich ľudí politikmi, ako to urobil nezávislý poslanec Miroslav Beblavý, je v demokracii neprípustné. V TABLET.TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

„Myslel som si, že pán Beblavý je oveľa rozumnejší politik. Dnes je to zoznam ľudí, ktorí majú byť odvolaní, zajtra to môže byť zoznam ľudí, ktorí majú byť zatvorení a pozajtra zoznam ľudí, ktorí majú byť zastrelení,“ povedal. „Vytváranie takýchto zoznamov nepatrí do demokratickej spoločnosti. Keď sa teraz niečo stane čo len jednému človeku (zo zoznamu, pozn. Teraz.sk), na vine bude poslanec Beblavý a médiá, ktoré zoznam zverejnili,“ upozornil Hrabko.

Na otázku, či rozhodnutie Beblavého nevstúpiť do žiadneho poslaneckého klubu indikuje zámer založiť novú politickú stranu Hrabko odpovedal, že podľa neho sa o to pokúsi. „Vychádzam z toho, že rozposlal list členom #Siete a oznámil, že vystúpil zo strany,“ naznačil Hrabko, o akých straníkov by mohol mať Beblavý záujem.



V diskusii komentoval aj prvé kroky nového ministra zdravotníctva Tomáša Druckera. Ten sa už dohodol na odchode Moniky Pažinkovej z pozície šéfky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne odišiel jej bývalý šéf Marcel Forai a Drucker avizuje ďalšie zmeny. „Najskôr musíte niekoho z funkcie odvolať, aby ste si mohli dosadiť vlastného človeka, ktorému dôverujete. Má to aj politický rozmer. Zdravotníctvo je na Slovensku výkladnou skriňou korupcie a tieto rýchle zmeny majú ukázať, že nová vláda bude nanovo zametať,“ povedal Hrabko.

Na druhej strane, o miere zapojenia opozície do kontroly zdravotníctva Hrabko pochybuje o to viac, že nie je zverejnená koaličná zmluva, ktorá by ju mohla garantovať.

„Je to ich rozhodnutie, doteraz bývali koaličné zmluvy vždy verejné. Je to na to, aby verejnosť vedela, ako chce táto vláda vládnuť. Aj HZDS zverejnilo koaličnú zmluvu s SNS a ZRS,“ poznamenal Hrabko s tým, že v minulosti v niektorých prípadoch nebola koaličná zmluva zverejnená celá.

„Je to neštandardné a prekvapujúce. Ale je to dané aj tými emóciami, ktoré na Slovensku stále sú a nedarí sa ich upokojiť,“ dodal Hrabko. Koaličná zmluva podľa neho garantuje partnerom spôsoby riešenia sporov a tie v priebehu volebného obdobia nevyhnutne nastanú. „Ale potom bude zbytočné odvolávať sa na koaličnú zmluvu, keď ju nikto nebude poznať,“ uzavrel Hrabko.