Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

HRABKO: Britská premiérka robí pred začiatkom rokovaní veľké ramená

Foto: Tablet.TV

Opozičné strany v tejto chvíli nie sú schopné vytvoriť alternatívu k vláde, ak by moc ostala hodená na ulici, nemal by ju kto zdvihnúť, povedal v TABLET.TV Juraj Hrabko.

Bratislava 21. januára (Teraz.sk) – Rázny prejav britskej premiérky Theresy Mayovej, v ktorom sa vyjadrila za odchod svojej krajiny zo spoločného európskeho trhu súvisel s prípravou vyjednávacej pozície pred začiatkom oficiálnych rokovaní o brexite. „Ide o vyjadrenia pred začatím rokovania. Vtedy robia obaja partneri veľké ramená. Ale dá sa veriť posolstvu, že Veľká Británia nemá záujem o žiadneho „mačkopsa“. A chce odísť tak, ako sa má, a robiť vlastnú politiku. Ale čas ukáže, ako to bude. Veľká Británia môže mať aj problémy na domácej pôde, či už so Škótskom, Severným Írskom, alebo predčasné voľby,“ povedal v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

V relácii reagoval aj na tlačovú konferenciu, na ktorej predsedovia Smeru-SD, SNS a Mosta - Híd deklarovali súdržnosť vládnej koalície. „Nikdy nezaškodí to zopakovať,“ odpovedal na otázku, prečo komunikovali túto myšlienku, ak jednota koalície nie je problémom. „Ja si myslím, že išlo o politický zámer umravniť predsedu SNS Andreja Danka zo strany premiéra Roberta Fica. Narážam tým na stretnutie Andreja Danka s Richardom Sulíkom a ich rozhovor o predčasných voľbách. Teraz vlastne musel Andrej Danko povedať, že sa s Richardom Sulíkom rozprával o ničom,“ odhadol Hrabko.



Súhlasí však s konštatovaním koaličných lídrov, že opozičné strany v tejto chvíli nie sú schopné vytvoriť alternatívu k vláde. „Ak by sa moc ocitla hodená na ulici, nemal by ju kto zdvihnúť. Momentálne tu nie je alternatíva,“ povedal. Dodal, že toto konštatovanie platí dnes a neznamená to, že časom môže alternatíva k vládnej koalícii vzniknúť.

Hrabko kritizoval rozhodnutie vlády, ktorá vyjadrila "zásadný politický nesúhlas" s regulačným rámcom v energetike na rok 2017, na čo Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) reagoval konaním vedúcim k zmene tohto rámca. „Úrad (pôvodne, pozn. Teraz.sk) rozhodol, že ceny stúpli opodstatnene. Ide tu o obyčajný politický zásah. "Ukázalo sa, že čo je na papieri nezávislé, v skutočnosti nezávislé nie je. Toto je na odstúpenie šéfa ÚRSO. Lebo úrad prijal rozhodnutie a po politickom zásahu ho ide meniť,“ vyhlásil Hrabko.

Komentoval aj informáciu, podľa ktorej Juraj Široký oficiálne priznal, že je majiteľom Váhostavu. „Keby nebolo protischránkového zákona, tak to nevieme,“ poznamenal na margo legislatívnej zmeny, ktorú minulý rok presadila Lucia Žitňanská. „Na druhej strane sme videli pokusy Juraja Širokého tento zákon obísť. A nebyť Transparency International by tam možno dodnes nefiguroval,“ dodal Hrabko.

V diskusii zopakoval, že podľa neho vládou avizovaná zmena volebnej legislatívy ohľadom Vyšších územných celkov neprinesie pozitívne výsledky. Iniciatíva nezávislého poslanca Miroslava Beblavého na úplné zrušenie VÚC je zasa nepriechodná. „Nie je to celkom gesto, Miroslav Beblavý ukázal možnosť, že sa kraje dajú zrušiť. Nemyslím si, že by bol tak politicky naivný, že by počítal s úspechom svojho návrhu. Išlo aj o to, zviditeľniť sa, aj ukázať, že je to možné,“ konštatoval Hrabko.

Nesúhlasí preto s postojom premiéra Roberta Fica, ktorý Beblavého aj jeho iniciatívu vo svojom vyhlásení zosmiešnil konštatovaním, že tak poslanec, ako aj jeho návrh nie sú relevantné. „Je úplne legitímne rozprávať sa aj o zmenách v územno – správnom členení Slovenska. S takými návrhmi kedysi prichádzal aj Robert Fico. Je to dosť neštastné vyjadrenie, lebo spochybňuje právo poslanca prichádzať s takýmito návrhmi,“ povedal.
Na druhej strane, návrh Igora Matoviča zriadiť vo vlakoch rómske hliadky považuje za nezmyselný aj Hrabko. „Je to návrh iba preto, aby bol a aby sa Igor Matovič pripomenul verejnosti,“ povedal Hrabko.