Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

JURAJ HRABKO komentuje udalosti 2. polroka 2015 zaznamenané TASR

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Takmer Grexit a rastúci prúd migrantov do Európy. To boli dominanty 2. polroka 2015. Na domácej scéne prehliadka u Matoviča, odstúpenie Foraia a vyhlásenie volieb komentuje pre TABLET.TV J.Hrabko.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Lídri eurozóny sa na mimoriadnom summite skupiny 13. júla 2015 dohodli na treťom programe finančnej záchrany Grécka. Na poslednú chvíľu tak odvrátili Grexit, odchod tohto štátu z eurozóny.

Za iných okolností by to bola európska udalosť roka, veľmi rýchlo sa však ukázalo, že stále dramatickejšie rozmery nadobúda iný problém.

Prúd utečencov zo Sýrie a Iraku, ale aj Afganistanu, Pakistanu, či dokonca úplne bezpečného Albánska chcela Európska únia najprv riešiť jednorazovými kvótami na ich rozdelenie. Ministri vnútra krajín EÚ na mimoriadnom zasadnutí systémom hlasovania kvalifikovanou väčšinou presadili 22. septembra povinné kvóty pre relokácie utečencov a migrantov napriek nášmu odporu aj pre Slovensko.

Do centrály rodinnej firmy regionPRESS Igora Matoviča v Trnave 12. augusta prišla Národná kriminálna agentúra (NAKA). Policajti prehľadali priestory a zhabali mu servery s dátovými súbormi. Akcia sa mala uskutočniť na príkaz Špeciálnej prokuratúry. Zásah súvisel s kauzou nahrávky medzi Matovičom a Radoslavom Procházkom.

Generálny riaditeľ štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcel Forai 22. septembra odstúpil z funkcie. Urobil tak po zverejnení informácií o zmluvách medzi štátnou poisťovňou a spoločnosťami jeho blízkej príbuznej. Neskôr ho nahradil Miroslav Vaďura.

Voľby do Národnej rady (NR) SR budú v sobotu 5. marca 2016. Termín vyhlásil predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) 12. novembra.

Tieto, aj ďalšie zahraničné a domáce udalosti 2. polroka 2015 komentuje pre TABLET.TV publicista Juraj Hrabko na tomto videu: