Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

HRABKO: S Islamským štátom v prvom rade netreba obchodovať

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Predvolebný čas je na protestné akcie, aké aktuálne organizujú zdravotné sestry a učitelia, najvhodnejší, povedal v TABLET.TV Juraj Hrabko. V diskusii komentoval aj posledný prejav Baracka Obamu.

Bratislava 16. januára (Teraz.sk) – Americký prezident Barack Obama má pravdu v tom, že s Islamským štátom treba bojovať, ale nie napomáhať propagande Islamistov preceňovaním významu tohto útvaru. „Ale ja by som k tomu doplnil, že s Islamským štátom hlavne netreba obchodovať,“ reagoval v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko na správu amerického prezidenta o stave Únie z 13. januára.

„Vojna nie je lacná záležitosť, stojí peniaze. Ak je Islamský štát v istých smeroch úspešný, je to kvôli peniazom. A nie preto, že si ich tlačia, ale preto, že obchodujú,“ poznamenal Hrabko na margo medializovaných informácií, podľa ktorých Islamský štát načierno a vo veľkých množstvách predáva ropu.

Dodal, že Islamský štát aktuálne vojensky prehráva, čo sa snaží kompenzovať zintenzívnením teroristickej činnosti. Ak by si ale svetové mocnosti dali naozaj za primárny cieľ zničiť Islamský štát, podľa Hrabka by padol rýchlo.



So situáciou v Sýrii a Iraku súvisí aktuálna migrantská kríza v Európe. Hrabko poznamenal, že ostatné krajiny Európskej únie s ňou Nemecku, ktoré bolo zasiahnuté najviac, príliš nepomohli. Odsúdil aj vyhlásenie slovenského premiéra Roberta Fica, podľa ktorého na našom území nepripustíme vytvorenie ucelenej islamskej komunity. „Nemôžem jeho vyhlásenie hodnotiť z hľadiska jeho postavenia, titulov a rozumových schopností inak, ako xenofóbne,“ povedal s tým, že premiér ako vzdelaný právnik presne vie, aký význam majú jeho formulácie.

Nič na tom podľa Hrabka nemení ani spresnenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, podľa ktorého Slovensko nechce dopustiť, aby na jeho území vznikli segregované getá, v akých sa podľa dostupných informácií pripravoval aj teroristický útok vo Francúzsku. Hrabko reagoval pripomenutím rómskych osád. „Keby Slovensko nechcelo getá, tak na Slovensku neexistujú,“ povedal.

Na margo prebiehajúcich protestov sestier a učiteľov Hrabko poznamenal, že predvolebný čas je na tento typ aktivít najvhodnejší. „V tomto čase si politické strany, ktoré kandidujú vo voľbách, protest všimnú,“ poznamenal.

Na margo argumentácie premiéra Roberta Fica, podľa ktorého zdravotníkom pridali 55 miliónov eur a požiadavka, aby štát priplácal na platy aj sestrám zamestnaným v súkromných ambulanciách, je nereálna, Hrabko reagoval, že sestry chcú len to, čo už dostali lekári. Dodal, že ak tu existuje problém, mohol ho už dávno vyriešiť Ústavný súd, ak by niekto nechal lekársku legislatívu preveriť touto inštitúciou.

Za legitímnu považuje aj štrajkovú Iniciatívu slovenských učiteľov, aj keď ju nepodporuje Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy. „Neviem si predstaviť, že by pán Ondek vydal svojim členom výzvu, aby sa štrajku nezúčastnili,“ poznamenal Hrabko. Dodal, že oficiálny odborový zväz má svoje záväzky a dohody, ktoré dosiahol na tripartite, preto sa do pripravovaného štrajku nezapojí, ale podľa jeho názoru mu ani nebude brániť.

Na otázku, ako hodnotí rozhodnutie Strany maďarskej komunity vypustiť zo svojho programu slovo „autónómia“ a presadzovať skôr zmenu VÚC s vytvorením jednej veľkej juhoslovenskej župy, Hrabko reagoval slovami, že ide o rétoriku. „Slovo autonómia vyvoláva u všetkých husiu kožu, nepomôže ani dovysvetlenie, že nejde o územnú autonómiu. Čo sa týka zriadenia VÚC, pomenoval by som to snom SMK, ktorý nebude naplnený. SMK samotná to neurobí, bude k tomu musieť nájsť partnerov a ja sa obávam, že ich nenájde,“ uzavrel Hrabko.