Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

HRABKO: Smer má kandidátku poslušných, Sieť neznámych a SNS straníkov

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Publicista Juraj Hrabko v TABLET.TV komentuje medializované informácie o kandidátnych listinách politických strán.

Bratislava 5. decembra (Teraz.sk) – Strana Smer-SD má kandidátnu listinu vytvorenú tak, aby garantovala poslušnosť, #Sieť ponúka väčšinou nové, nevyskúšané tváre a SNS starých straníkov. Týmito slovami hodnotil medializované informácie o kandidátnych listinách politických strán pre TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Strana Smer-SD zverejnila kandidátnu listinu, vedie ju predseda strany Robert Fico a podpredsedovia Robert Kaliňák a Peter Pellegrini. Štvrtý bude minister financií Peter Kažimír, za ktorým nasledujú minister kultúry Marek Maďarič a minister životného prostredia Peter Žiga. Na kandidátnej listine pribudli nové mená, najznámejší je aktuálny minister zahraničných vecí, nestraník Miroslav Lajčák, za Smer-SD bude kandidovať aj doterajší šéf tlačového oddelenia úradu vlády Erik Tomáš.

„Skôr to vidím tak, kandidátna listina garantuje poslušnosť. Nie sú tam žiadne výrazné osobnosti, ktoré by sa dokázali postaviť Robertovi Ficovi,“ konštatoval Hrabko. Na druhej strane, Smer-SD je podľa neho v komfortnej situácii z hľadiska podpory verejnosti a môže si dovoliť zaradiť na kandidátnu listinu aj ľudí, ktorí sa v minulosti stali aktérmi negatívne medializovaných káuz, ako sú Ján Kvorka a Andrej Kolesík.



Hrabka nezaradenie štyroch ministrov na kandidátnu listinu neprekvapilo. Nebude na nej Juraj Draxler, Tomáš Borec, Vazil Hudák a Viliam Čislák. „Nebudú im chýbať. A aj ja si myslím, že stranícka kandidátka má byť zložená najmä zo straníkov a títo ministri boli nestraníci. To, že nie sú na kandidátke neznamená, že sa po voľbách nemôžu vrátiť do vlády,“ poznamenal Hrabko.

„Pre mňa je prekvapením skôr umiestnenie Pavla Pavlisa, ktorého kauza ešte nie je ukončená,“ dodal.

KDH zverejnilo kandidátnu listinu ako prvé, vedie ju Ján Figeľ, Miroslava Szitová a Peter Belinský, novinkou je vysoká pozícia pani Szitovej.

„Kandidátka KDH je obnovená, KDH sa vždy snažilo obnoviť kandidátku niekoľkými novými tvárami, ale vo všeobecnosti ide v tej svojej línii. Strana predstavuje svojich ľudí a samu seba ich prostredníctvom,“ povedal Hrabko.

Tentokrát však už za KDH nekandiduje exminister školstva Martin Fronc. „Fronc možno nechcel prijať nejaké pre neho dehonestujúce miesto. Možno ak by mal byť v niektorej ďalšej päťdesiatke, rozhodol sa radšej nekandidovať,“ odhadol Hrabko.



Kandidátku #Siete vedie Radoslav Procházka pred prievidzkou primátorkou Katarínou Macháčkovou, martinským primátorom Andrejom Hrnčiarom a poslancom Miroslavom Beblavým. V prvej desiatke kandiduje aj prodekanka Ekonomickej univerzity Katarína Cséfalvayová a exkandidátka na primátorku Košíc Alena Bašistová.

Bašistová sa vtedy vzdala kandidatúry, aby podporila iného pravicového kandidáta, Rudolfa Bauera. „Vtedy bola odstúpená, podľa toho, ako si to pamätám, a toto je akési bolestné. Okrem Procházku, Hrnčiara, Beblavého a Fedora, ľudí z kandidátnej listiny #Siete väčšinou nepoznáme,“ poznamenal Hrabko s tým, že podľa neho sa zatiaľ príliš nepoznajú ani samotní kandidáti. „Myslím si, že poslanecký klub ostane v opozícii a budú mať možnosť sa navzájom spoznať,“ odhadol.

Slovenská národná strana ako jediná vytvorila celú kandidátnu listinu len z členov strany. Jej predseda tvrdí, že chcú mať v parlamente kompaktný tím a nevoziť na straníckom chrbte do NR SR exhibicionistov. Za Andrejom Dankom na listine nasledujú podpredsedovia Jaroslav Paška, Eva Smolíková, Anton Hrnko, Štefan Zelník a Vladimír Chovan. Kandiduje aj Karol Konárik ml., bývalý futbalový reprezentant Tibor Jančula, Dušan Tittel či Karol Farkašovský.

„Vyznieva to ako sebavedomie strany, že nepotrebuje voličov lákať na nestraníkov. Ukazuje to aj na akúsi vyzretosť, že strana má schopných ľudí sama, nemusí hľadať inde,“ poznamenal Hrabko. „Ale ak to mám komentovať vo všeobecnosti, ide o staré tváre. Je to stará SNS,“ dodal s tým, že dokonca ani predseda Danko nie je nová tvár, v strane bol vo funkcii už za čias Jána Slotu.

Jednotkou na kandidátnej listine Mosta – Híd je Béla Bugár pred Luciou Žitňanskou, László Sólymosom, Zsoltom Simonom, Gáborom Gálom, Tiborom Bastrnákom, Ivanom Švejnom, Elemérom Jakabom, Árpádom Érsekom a Františkom Šebejom. Kandiduje aj exposlanec Tomáš Galbavý a ústavný právnik Peter Kresák. „Na rozdiel od Siete tu ide o poznané tváre. Sú to ľudia, ktorí dokážu spolupracovať. Most istým spôsobom opúšťa Maďarov na Slovensku a stáva sa slovenskou stranou. Vidím za tým politiku Bélu Bugára. Viac šancí byť silný má s podporou Slovákov,“ komentuje Hrabko.

Na margo OĽaNO a hnutia NOVA vyhlásil, že takmer s istotou očakáva zrušenie avizovanej koalície a kandidatúru na kandidátke jedného politického subjektu. „A na vstup do parlamentu im bude stačiť päť percent, a nie sedem percent,“ poznamenal. Na margo avizovaných snáh vytvoriť čelo kandidátky z osobností, ktoré sa osvedčili v občianskej spoločnosti, zapojenia hnutia NOVA a kandidatúry samotných Obyčajných ľudí na posledných štyroch miestach Hrabko poznamenal, že Matovičovi podobná taktika v minulosti už vyšla. „Ale ukazuje sa, že Igor Matovič má oveľa väčšie problémy so zostavovaním kandidátnej listiny, ako mal pred štyrmi rokmi,“ povedal.

Šancu dostať sa do parlamentu majú podľa prieskumov aj SaS a SMK. Obidve strany vedú tradiční lídri Richard Sulík a József Berényi. SMK by mali vo voľbách podporiť občianski aktivisti. SaS zaradila za Richarda Sulíka Ľubomíra Galka, Janu Kiššovú, Jozefa Mihála a Eugena Jurzycu, na osemnástom mieste majú novú posilu, podnikateľa Braňa Grohlinga.

„SaS oscilujú okolo piatich percent. Akúkoľvek celoplošnú kandidátku SaS vždy vedie Richard Sulík. Je to strana jedného muža. Keby na kandidátnej listine nebol Richard Sulík, SaS bude úplne stratená,“ poznamenal Hrabko. Dodal, že snaha Józsefa Berényiho dostať do parlamentu aj SMK je logická a nedá sa vylúčiť, že sa mu to podarí.

V niektorých prieskumoch prekročila hranicu vstupu do NR SR aj SDKÚ. Volebným lídrom SDKÚ-DS v marcových voľbách do Národnej rady SR bude predseda strany Pavol Frešo. Dvojkou bude novozvolený predseda ústrednej rady Milan Roman a trojkou viceprimátor Banskej Bystrice Martin Turčan. Kandiduje aj Frešov brat Slavomír a šéf volebného štábu Peter Húska. Podľa Hrabka však SDKÚ veľmi utrpela odchodom väčšiny svojich osobností v priebehu posledného volebného obdobia a postup do NR SR v tomto prípade neočkáva.

Už vôbec nepredpokladá, že by sa do parlamentu mohla prebojovať Šanca Evy Babitzovej a SKOK! Juraja Miškova. „Ak budú kandidovať, zoberú hlasy. To je ich jediná úloha,“ povedal.

Hrabko sa vyjadril aj k protiteroristickým opatreniam, ktoré aktuálne schvaľuje parlament. „Nemyslím si, že ide o protiteroristické zákony, ale zákony protiobčianske a protiľudské. Dokonca si myslím, že by o nich opozícia nemala viesť v parlamente debatu, lebo tým ich svojim spôsobom legitimizuje,“ vyhlásil Hrabko, ktorý by od opozičných politikov očakával skôr protestné demonštrácie, ako diskusiu v parlamente.