Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

HRABKO: Migračné kvóty sa vracajú. Nakoniec, nikdy neboli zrušené

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

O migračnom probléme, americkom superutorku, ale aj o nadchádzajúcich parlamentných voľbách rozprával v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 4. marca (Teraz.sk) – Vyhlásenie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, podľa ktorej je cieľom vytvorenie mechanizmu, na základe ktorého sa budú prerozdeľovať utečenci prichádzajúci do Grécka do iných európskych štátov, znamená návrat témy migračných kvót do centra politickej diskusie. „Áno, istým spôsobom sa vracajú. Inak sa situácia veľmi riešiť nedá, ak chceme pomáhať utečencom, ktorí prichádzajú z vojnových oblastí,“ povedal v diskusii na TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Spolu s Merkelovej výrokom komentoval aj vyjadrenie hovorcu Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Adriana Edwardsa, podľa ktorého by sa mal naplniť pôvodný európsky plán na relokáciu. Ten schválila v septembri minulého roka Rada ministrov vnútra Európskej únie proti vôli Slovenska a Maďarska a týkal sa prerozdelenia 160.000 migrantov.

„To, že sme podali žalobu proti spôsobu, ako rozhodla rada ministrov, neznamená, že to rozhodnutie je pre nás nezáväzné. Platí pre všetkých. Aj keď sa v parlamente schváli zákon, ktorý sa vám nepáči, ste nútený ho rešpektovať,“ poznamenal Hrabko.

O migračnom probléme, americkom superutorku, ale aj o nadchádzajúcich parlamentných voľbách rozprával v relácii TABLET.TV publicista Juraj Hrabko:


Z plánovaných 160.000 ľudí sa však doteraz podarilo presunúť len niekoľko stoviek. „To, že sa kvóty nedarí implementovať, je vyslovením nedôvery ministrom vnútra, ktorí ich schválili. Lebo samotná rada ministrov nemôže kvóty implementovať, musia to urobiť členské štáty,“ konštatoval Hrabko. „Keď rada ministrov rozhodne a, ľudovo povedané, každý to má ´na háku´, potom rozhodnutie stále platí, ale situácia sa nerieši,“ dodal.

Európska komisia navrhla 700 miliónov eur na núdzovú pomoc krajinám postihnutým migračnou krízou, podľa Hrabka môžu, ale aj nemusia byť použité na pomoc Grécku. „Nemožno vylúčiť ani to, že ak Grécko nebude schopné zadržiavať utečencov, budú prúdiť ďalej a Grécko bude iba akousi transportnou krajinou, nastanú problémy na iných hraniciach a v iných štátoch,“ povedal. „Bude sa to riešiť ad hoc, ak tie peniaze aj reálne budú. Lebo sú schválené, ale zatiaľ na stole neležia,“ uzavrel Hrabko.