Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

HRABKO: Protest migrantov v Medveďove ukázal nezmyselnosť kvót

J.Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Publicista Juraj Hrabko a šéfredaktor portálu TERAZ.SK Daniel Forgács debatujú v štúdiu o udalostiach týždňa v domácej i zahraničnej politike.

Bratislava 3. októbra (TABLET.TV) - Cieľom protestu migrantov v Medveďove, ktorý sa začiatkom septembra skončil kontroverzným policajným zásahom, bolo, aby mohli pokračovať na svojej ceste do Nemecka. Napriek tomu Slovensko nie je pre utečencov pascou, z ktorej sa nevedia dostať. "Tí migranti, ktorí boli v Medveďove, tam už nie sú. Takže sa dostali ďalej," povedal v diskusii na TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Je však zrejmé, že zámer európskych ministrov vnútra, podľa ktorých by si mali štáty Európskej únie na základe kvót rozdeliť migrantov z Grécka a Talianska a tí by sa potom museli zdržiavať na území štátu, ktorému boli pridelení, nebude v praxi jednoduché napĺňať.

"Násilím sem nemôžeme dostať žiadneho utečenca z táborov. Aj preto tie kvóty sú v istom zmysle nezmyselné," povedal Hrabko. Upozornil, že Slovensko je viazané medzinárodnými dohodami k dodržiavaniu ľudských práv.

"Implementácia kvót má postupné kroky, ktoré už načrtla Európska komisia. Či sú vhodné, dobré a úspešné, uvidíme až keď budú realizované," dodal s tým, že spôsob implementácie sa môže meniť v závislosti od reálnych problémov, ktoré sa vyskytnú. Utečenec však podľa neho má právo žiadať o azyl aj v inom štáte EÚ, než v akom sa práve nachádza, ak to primerane odôvodní. Napríklad tým, že v danom štáte už žije jeho rodina.

POLITIKA Tu a teraz 2015-10-03 by terazmedia

Žaloba, ktorú pripravuje kvôli kvótam Slovensko, podľa Hrabka zvyšuje napätie. "Aj preto k nej iní premiéri nepristúpili," upozornil. Dodal, že považuje za paradoxné, ak naša vláda nechce implementovať právne záväzný akt, ktorý sama pokladá za riadne prijatý.

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) posunuli do druhého čítania Etický kódex poslanca, ktorý je súčasťou novely rokovacieho poriadku. Za porušenie kódexu má poslancovi hroziť pokuta vo výške 500 eur. Na otázku, či je to krok správnym smerom, Hrabko odpovedal: "Myslím si, že pôjde iba o symbolické gesto. Nanajvýš môže ísť o nástroj väčšiny proti menšine."

V závere rozhovoru sa dotkol priebehu Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov (OSN)."Prelomový posun by som videl v tom, že Rusko sa aktívne zapojilo do bombardovania v Sýrii. Čo to prinesie, či bombarduje tie správne ciele, to nevieme...," uzavrel Hrabko.