Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hrabko o kamiónovom útoku v Berlíne: Netreba sa báť

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Teroristické útoky v Európe sú už jednoducho realita. Aj keď nie ešte každodenná, ale s ktorou je už každodenne potrebné sa naučiť žiť. Píše vo svojom komentári Juraj Hrabko.

Bude ešte trvať možno pár hodín, ale možno aj pár týždňov a mesiacov, kým bude oficiálne potvrdené to, čo si publicista môže dovoliť napísať už teraz – útok kamiónom do davu ľudí v Berlíne bol s pravdepodobnosťou, hraničiacou s istotou teroristický čin.

Je jasné, že oficiálne to úrady môžu povedať až potom, keď budú mať k dispozícii nepriestrelné dôkazy. A to ešte chvíľu potrvá – ak sa ich teda vôbec podarí získať. To však už je práca mašinérie nemeckých bezpečnostných a vyšetrovacích orgánov, vrátane spolupráce s inými krajinami.

Pri takýchto smutných príležitostiach sa akosi už automaticky vyrojí aj množstvo politických posolstiev. Nie je dobré ich počúvať, výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo, sú politici v krajine, v ktorej sa tragická udalosť stala. Ostatní – a je jedno aká je ich politická orientácia, postavenie či krajina, v ktorej pôsobia – situáciu totiž zväčša zneužívajú.

To, čo sa stalo včera večer v Berlíne, sa predtým stalo v Nice. A podobné sa stane aj v budúcnosti, v iných, hlavne veľkých, bohatých či mocných krajinách. Hoci inou formou, ako sa to tiež už stalo. Azda jediným predchádzajúcim poznávacím znakom tohto nebezpečenstva je pritom množstvo ľudí na meter štvorcový – čím viac, tým je pre teroristov lákavejšie. Ak sa do Vianoc už nič podobné nikde nestane, potom bude napríklad pre ďalší teroristický útok najvhodnejšou príležitosťou oslava príchodu Nového roka.

Povedané jednou vetou - problém s útokmi teroristov je v tom, že ak aj vieme kedy, nevieme kde a ak vieme kde, nevieme kedy.

Teroristické útoky v Európe sú už jednoducho realita. Aj keď nie ešte každodenná, ale s ktorou je už každodenne potrebné sa naučiť žiť. Bezpečným miestom pre život už totiž bola. Zostáva veriť a usilovať sa, aby to tak opäť niekedy bolo, ale zrejme to nebude v najbližších rokoch ani desaťročiach.

Dovtedy bude platiť – netreba sa báť, ale treba si dávať pozor.