Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

HRABKO:Pred Smerom stojí schôdza k školstvu alebo odvolávanie ministra

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Primárnou úlohou je zabrzdiť prílev migrantov do EU. Grécko nie je schopné zabrzdiť tento príliv a tak sa hľadajú iné spôsoby, komentoval Hrabko vyslanie slovenských policajtov do Macedónska.

Bratislava 6. októbra (Teraz.sk) – Ak sa mimoriadna schôdza parlamentu, ktorú chcú opozičné strany iniciovať k situácii v školstve a zdravotníctve, skončí tým, že poslanci Smeru-SD neschvália jej program, nasledovať bude pravdepodobne návrh na vyslovenie nedôvery niektorému z rezortných ministrov. Pre TABLET.TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Opozičné strany plánujú odovzdať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k situácii v zdravotníctve a školstve v pondelok 8. februára. Informovala o tom 5. februára opozícia.

Na iniciovanie schôdze je potrebných aspoň 30 podpisov. Rokovanie avizujú strany OĽaNO-NOVA, KDH, Most-Híd aj SaS, podpisy ešte zbierajú. Po ich podaní má predseda NR SR Peter Pellegrini (Smer-SD) zvolať schôdzu do siedmich dní.

Na úvod mimoriadnej schôdze však musí NR SR schváliť jej program. Ak ho parlament, v ktorom má väčšinu Smer-SD, neschváli, schôdza končí. Podľa Hrabka je však možné, že vládni poslanci rokovanie umožnia, lebo budú počítať s tým, že môžu verejnosti predložiť silné argumenty vo svoj prospech.




Na druhej strane, ak by program schôdze neschválili, opozícia môže reagovať návrhom na odvolanie niektorého ministra. V takomto prípade nie je možné rokovanie zablokovať neschválením programu. „Myslím si, že už je krátko pred voľbami a reakcia opozície by bola v tom, že okamžite podá návrh na odvolanie ministra školstva, možno aj zdravotníctva. Ak by poslanci Smeru program nechválili, ale ja si myslím, že ho schvália,“ povedal Hrabko.

Na otázku, či opozícia neurobí obidva kroky, teda počká si na prebehnutie mimoriadnej schôdze a potom aj tak podá návrh na vyslovenie nedôvery niektorému z ministrov Hrabko poznamenal, že je to právo opozície. „Je to ich právo, ale to by podľa mňa už lepšie využila strana Smer,“ povedal.

V diskusii komentoval aj vyslanie slovenských policajtov na Macedónske hranice. „Primárnou úlohou je zabrzdiť prílev migrantov do EU. Grécko evidentne nie je schopné zabrzdiť tento príliv a tak sa hľadajú iné spôsoby,“ povedal Hrabko.

Slovensko vysiela 20 policajtov na ochranu štátnej hranice v Slovinsku a po prvý raz aj 25 policajtov na ochranu hraníc v Macedónsku. Slovenskí strážcovia zákona tu svojim kolegom budú pomáhať aj pri ochrane verejného poriadku. Na brífingu 3. februára o tom informovali premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák.