Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

HRABKO: Premiér aj opozícia zvyšujú aktivitu.„Kino“ robia kvôli voľbám

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Ak opozícia iniciuje mimoriadnu schôdzu NR SR s cieľom vysloviť nedôveru ministrovi Richterovi, scenár bude zrejme iný ako pri poslednom odvolávaní premiéra, uviedol v TABLET.TV J.Hrabko.

Bratislava 4. marca (Teraz.sk) – Hoci sa na prvý pohľad zdá, že novembrové voľby do Vyšších územných celkov (VÚC) sú ešte ďaleko, v skutočnosti už významne akcelerujú mediálne aktivity politikov. Platí to tak pre vládne, ako aj opozičné strany, povedal pre TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Len v priebehu 1. marca priniesla TABLET.TV desať priamych prenosov z politických akcií a to nepokryla všetky. „Je vidieť, že premiér Robert Fico je v posledných dňoch mimoriadne aktívny a má mimoriadne široký záber. Riešil ceny energií, korupciu, zdravotné poistenie, teraz rieši potraviny. Robí tu, ľudovo povedané, kino. A dôvod sú nadchádzajúce voľby do VÚC,“ vysvetľuje Hrabko, podľa ktorého sú nadchádzajúce regionálne voľby pre budúcnosť Smeru-SD mimoriadne dôležité.

Body sa však snažia získať aj opozičné strany, ten istý subjekt má niekedy aj dve tlačové konferencie za deň. „Politické strany si zvykli usporadúvať tlačové konferencie, keď sa niečo čo i len šuchne. Platí základná politická abeceda pre politické strany: Čo nie je v médiách, to sa nestalo. Takže sa snažia pretláčať do médií akúkoľvek drobnosť, čo nájdu. Riskujú tým, že o chvíľu nebude mať kto chodiť na tlačové konferencie. A pravda je aj to, že v poslednej dobe sa nakopilo viacero udalostí,“ poznamenal Hrabko.



V diskusii sa vyjadril aj k iniciatíve premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (nom. SNS), ktorí sa snažia posunúť na európsku úroveň tému rozdielnej kvality potravín, ktoré nadnárodné firmy predávajú v tradičných a nových štátoch Európskej únie. Podľa monitoringu rezortu pôdohospodárstva je totiž často veľmi podobný výrobok tej istej značky býva predávaný v západnej Európe vo vyššej kvalite ako u nás.

„Z vecného hľadiska to určite ešte bude predmetom odborných debát. V zásade platí, že kópia je vždy lacnejšia ako originál. Pokiaľ nedochádza k nejakému falšovaniu, čo nepredpokladám, myslím, že na etiketách je zloženie uvedené korektne... Neviem, čo sa s tým dá robiť,“ uvažuje Hrabko. „Ale z politického hľadiska je to dobrá téma, lebo potraviny kupujeme všetci,“ dodal.

Jednou z mediálne ťažiskových tém týždňa bolo aj rozhodnutie ministerstva spravodlivosti neodobrať akreditáciu resocializačnému zariadeniu Čistý deň. „Myslím si, že akreditáciu Čistému dňu mali odobrať. Minister Ján Richter neakceptoval stanovisko Akreditačnej komisie, kde sedia odborníci na túto problematiku. Minister rozhodol politicky a bude niesť politické následky,“ poznamenal Hrabko na margo avizovanej mimoriadnej schôdze parlamentu s cieľom odvolať ministra.

Tému poslednej odvolávacej schôdze, na ktorej opozícia vyslovovala nedôveru premiérovi, však úplne prekryl spor o výklad rokovacieho poriadku. „Scenár bude trochu iný, rozhodne tam už nebude hrať úlohu babička (fotografia chudobnej vdovy Igora Matoviča, pozn. Teraz.sk). Minister musí niesť politické dôsledky tohto rozhodnutia a v tomto prípade o to pôjde. Inak, ja by som na mieste opozície najprv požiadal o zvolanie schôdze k samotnému problému a až potom, ak ju poslanci vládnej koalície zmarili, by som išiel cestou odvolávania,“ povedal Hrabko s tým, že minister podľa neho odvolaný určite nebude.

Krátko sa vyjadril aj k nominácii expredsedu KDH Pavla Hrušovského do dozornej rady Eximbanky. Hoci v zahraničí je bežné, že bývalí politici zastávajú funkcie v bankových inštitúciách, väčšinou to bývajú súkromné banky. V tomto prípade však Pavla Hrušovského nominovala vláda. „Nemám dôvod neveriť tomu, že toto miesto mal obsadiť Most – Híd, nominoval Pavla Hrušovského a ostatní partneri to akceptovali. Ja rozumiem tomu, že Pavol Hrušovský sa doma nudí, ale aký signál to vysiela spoločnosti, keď dlhoročný poslanec a predseda parlamentu, ktorý tam naozaj nepôsobil zle, prijme takúto trafiku?,“ povedal Hrabko.

Na margo stretnutia premiéra Roberta Fica z predstaviteľmi Transparency International Slovensko, Aliancie Fair Play a Nadácie Zastavme korupciu Hrabko povedal, že podľa neho ide skôr o politický signál, ako výraznú protikorupčnú iniciatívu.

„Nemyslím si, že premiér potrebuje tieto tri organizácie, respektíve ich predstaviteľov, aby mu pomáhali v boji proti korupcii. Myslím si, že mu pomáhajú vylepšovať PR. Samozrejme, keď premiér pozýva, treba ísť na stretnutie. Ale potom povedať nie len to, čo od toho očakáva premiér, ale aj to, čo od toho očakávajú zástupcovia mimovládnych organizácií. Ale marketingovo je to dobrý signál,“ uzavrel Hrabko.