Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

HRABKO: Prvé volebné výsledky zvyknú byť nepresné pri nižších číslach

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Podľa Hrabka by takéto výsledky značne skomplikovali povolebné rokovania.

Bratislava 5. marca (TASR) – Výsledky exit pollu agentúry Focus pre TV Markízu priniesli prvé volebné prekvapenia. Podľa komentátora Juraja Hrabka však nie sú smerodajné. Čísla sa môžu meniť najmä pri stranách na hranici zvoliteľnosti.

Do NR SR by sa podľa exit pollu dostalo až deväť strán. To by bol po roku 2002 rekordný počet. Hrabko toto číslo berie s rezervou. „Pri nižších číslach vie byť exit poll nepresný,“ povedal Hrabko vo volebnom štúdiu TABLET.TV. To sa týka strán ako KDH alebo Sme rodina Borisa Kollára.

Podľa Hrabka by takéto výsledky značne skomplikovali povolebné rokovania. Problematickou stranou ostáva Ľudová strana Naše Slovensko s viac než šiestimi percentami. Hrabko tvrdí, že všetko závisí od počtu mandátov, z ktorých množstvo prepadne.

Víťazom dnešných parlamentných volieb sa podľa exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra Focus, stala strana Smer-SD so ziskom 27,3 percenta hlasov. Na druhom mieste skončila SaS s 13,3 percentami, prvú trojku uzatvára OĽaNO-NOVA s 11,2 percentami.

Do parlamentu by sa podľa tohto prieskumu dostala aj SNS s 8 percentami, Most-Híd so 7,3 percentami, Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko so 6,8 percentami, #Sieť so 6,7 percentami, Sme Rodina - Boris Kollár s 5,9 percentami a KDH s presne 5 percentami.

Ak by voľby dopadli takto, Smer-SD by v Národnej rade (NR) SR obsadil 45 kresiel, SaS 22 kresiel, OĽaNO-NOVA 18 kresiel, SNS 13 kresiel, Most-Híd 12 kresiel, Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko 11 kresiel a #Sieť po 11 kresiel, Sme Rodina - Boris Kollár 10 kresiel a KDH 8 kresiel.

Exit poll je považovaný za najpresnejší odhad volebných výsledkov. Ide o prieskum uskutočnený na voličoch, ktorí práve odovzdali svoj hlas.