Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

HRABKO:Zostrelenie ruskej stíhačky bolo nešťastie s vážnymi následkami

J.Hrabko v TABLET.TV Foto: TASR

Situáciu podľa Juraja Hrabka ešte môžu eskalovať rôzne ekonomické záujmy mocností. Ťaží z toho v tejto chvíli najmä Islamský štát. Ten akoby ostal v úzadí, upozornil Hrabko v TABLET.TV.

Bratislava 28. novembra (Teraz.sk) - Ad hoc koalícia Ruska, Francúzska a USA v Sýrii dostala po zostrelení ruskej stíhačky tureckými lietadlami vážne trhliny. „Bude si to vyžadovať veľké diplomatické úsilie. Ide o nešťastie s vážnymi následkami,“ povedal v diskusii na TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

„Každému je asi jasné, že tak, ako má v Sýrii svoje záujmy Rusko, má ich tam aj Turecko. A nie sú totožné,“ poznamenal Hrabko. Dodal, že neočakáva jednoznačné rozuzlenie kauzy, skôr to, že časom „vyšumí“.

„Ale bude to trvať veľmi dlhý čas a dôsledky budú vážne. Preto zdôrazňujem diplomatickú rovinu, lebo použitie vojenských prostriedkov je nepredstaviteľné,“ povedal na margo zostrelenia ruského lietadla stíhačkami členskej krajiny NATO.

Situáciu podľa neho ešte môžu eskalovať rôzne ekonomické záujmy mocností. Ťaží z toho v tejto chvíli najmä Islamský štát. „Ten akoby ostal v úzadí,“ upozornil Hrabko.



Vyjadril sa aj k legislatívnym zmenám, ktoré v dôsledku teroristických útokov vo Francúzsku prijíma Slovensko. „Legislatívnu smršť Smeru treba hodnotiť z viacerých rovín,“ poznamenal. Smer-SD podľa Hrabka veľa získal na migračnej téme a je logické, že v nej chce pokračovať. Legislatívne zmeny sú však podľa neho pripravené narýchlo. „Tie návrhy nie sú prediskutované, išli v zrýchlenom režime,“ upozornil. „Obávam sa toho, aby pod pláštikom boja proti terorizmu neprišlo k ohrozeniu práv a slobôd ľudí,“ dodal.

Hrabko hodnotí pozitívne, že na základe legislatívnej zmeny už mobilní operátori nebudú zhromažďovať metadáta o hovoroch občanov. Na druhej strane, očakával viac. „Je to uhol pohľadu. Zmena vychádza z rozhodnutia európskeho súdu pre ľudské práva, my sme boli povinní to akceptovať. Negatívom je zriadenie komisie,“ poznamenal na margo toho, že odpočúvania bude kontrolovať osemčlenná komisia poslancov.

„Problém tejto straníckej komisie bude v tom, ako je kreovaná. Druhá vec je, že bude mať prístup do živých zväzkov súvisiacich s odpočúvaním,“ upozornil Hrabko, podľa ktorého existuje riziko, že poslanci budú tajné informácie z odpočúvaní vynášať. „Neobávam sa, verím tomu. A zákon im to nezakazuje. Respektíve, formálne im to zákon zakáže, že nesmú vynášať. Ale čo sa stane, keď ich vynesú?,“ pýta sa Hrabko.

V diskusii sa vyjadril aj k odchodu generálneho riaditeľa Slovak Business Agency Branislava Šafárika z funkcie, prieskumu Focusu o potenciáloch kandidátov na premiéra, poslednému prieskumu verejnej mienky ohľadom straníckych preferencií agentúry ASA a konfliktu poslanca Štefana Kuffu s OĽaNO.