Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

HRABKO: Štrajk učiteľov sa skončil neúspechom. To nie je žiadna hanba

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: Tablet.TV

Aktuálna mimoriadna schôdza parlamentu je v prvom rade predvolebnou diskusiou opozície a Smeru. Uvidíme, kto z nej vyťaží viac, ale učitelia ani sestričky to nebudú, povedal v TABLET.TV J. Hrabko.

Bratislava 11. februára (Teraz.sk) – Štrajk učiteľov sa skončil neúspechom, čo nie je žiadna hanba. Naopak, učiteľská iniciatíva môže získané skúsenosti využiť v budúcnosti. Mimo hru sú v tejto chvíli už aj pôvodné požiadavky sestričiek a aktuálna mimoriadna schôdza parlamentu na tom nič nezmení. V diskusii na TABLET.TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

„Je to predvolebná diskusia, učitelia aj sestričky už sú postavení mimo hru. Teraz pôjde iba o to, do akých pozícií sa dostane Smer voči opozícii a opozícia voči Smeru,“ komentoval dnešnú debatu Hrabko.

V prípade sestričiek, ktoré aktuálne rokujú o podmienkach návratu s riaditeľmi konkrétnych nemocníc, však poznamenal, že ho prekvapil postup riaditeľov a ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. „Čo je zaujímavé, riaditelia nemocníc a minister zdravotníctva ignorujú premiéra Roberta Fica, ktorý sestrám garantoval, že sa môžu vrátiť späť. A všetko bude tak, ako bolo predtým, ako dali výpovede. Dokonca dostanú zaplatené aj za čas, kedy v práci neboli,“ pripomenul Hrabko.



Krátko komentoval aj samotné iniciovanie schôdze, o ktoré sa najprv neúspešne pokúšal SKOK, ktorý nezískal ani podporu opozičných poslancov a napokon ho iniciovali poslanci KDH, Mosta-Híd, SaS a OĽaNO-NOVA. A hoci Smer-SD napokon schôdzu nezablokoval neschválením programu, hodinu nútil opozíciu, aby sa všetci jej poslanci na schôdzi prezentovali. Až keď sa ukázalo, že opozícia toho schopná nie je, prezentovali sa aj ľavicoví poslanci a umožnili tak začiatok schôdze.

„Myslím si, že ide o hry, stranícke alebo partajné,“ povedal Hrabko, podľa ktorého s témou samotnej schôdze tieto politické ťahy nemajú nič spoločné.

Ostrá polemika medzi premiérom Robertom Ficom a lídrom OĽaNO Igorom Matovičom podľa Hrabka úplne prekryla predchádzajúcu kauzu s doktorom Pavlom Kostkom. „Nemal len lukratívnu zmluvu s poisťovňou, išli mu peniaze aj z rezervy premiéra Fica. To bolo pre premiéra veľmi nepríjemné a všimnite si, že dnes sa diskutuje iba o Matovičovi a pán Kostka išiel do zabudnutia,“ poznamenal Hrabko.

Dodal, že ak Matovič podniká toľké roky a zarába také veľké peniaze, o akých sa píše, má pravdepodobne daňové veci ošetrené. Ak nie a premiér o tom získal indície, mal ich posunúť orgánom činným v trestnom konaní a nie ich používať v predvolebnom boji.

Na druhej strane, Robert Fico pomenoval problém niekoľkými vetami a líder OĽaNO sa zapletá v komplikovanej argumentácii na svoju obranu. „Pán Matovič používa lož ako pracovnú metódu a to mu neslúži ku cti. Nespráva sa ako politik, podľa mňa mal na to, aby v politike zohral väčšiu úlohu, ako zohráva teraz,“ povedal Hrabko.

Komentoval aj vyjadrenia predsedu SaS Richarda Sulíka a lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča v predvolebnej diskusii TABLET.TV. Vyjadrili sa, že nie je podstatné, kto bude hlavným volebným vyzývateľom Smeru-SD, ale či pravicové strany dokážu samy vytvoriť vládu. Aj SaS, aj OĽaNO už povolebnú spoluprácu so Smerom-SD jednoznačne odmietli.

„S SaS a OĽaNO nechce spolupracovať ani Smer. A s výnimkou úplnej nevyhnutnosti ani KDH, Most a ďalšie strany. Takže sa im to ľahko hovorí,“ reagoval Hrabko, podľa ktorého záleží aj na lídrovi pravice. „Nie je jedno, kto bude osoba, ktorá bude mať poverenie zostavovať vládu. Ústavná prax v tejto krajine je, že je to najprv predseda najsilnejšej strany,“ upozornil Hrabko s tým, že ak by Robert Fico neuspel, poverenie môže dostať predseda druhej najúspešnejšej strany.