Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

HRABKO:Prelomový summit EÚ v migračnej kríze nič prelomové nepriniesol

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Plán B Vyšehradskej skupiny sa stratil už v jej vyhlásení po jej schôdzke s bulharským premiérom a macedónskym prezidentom, povedal v TABLET.TV Juraj Hrabko.

Bratislava 20. februára (Teraz.sk) - Aj keď mnohé médiá už vopred označovali posledný summit Európskej únie za prelomový, v migračnej kríze podľa publicistu Juraja Hrabka nič prelomové nepriniesol. Povedal to v diskusii na TABLET.TV.

Summit dospel k tomu, že sa má zlepšiť komunikácia s Tureckom, ktoré by sa malo zúčastniť summitu EÚ o mesiac. Do ochrany morskej hranice Schengenu by sa malo zapojiť aj NATO a Grécko vyzývajú, aby dokončilo hotspoty. "Nie, je to len potvrdenie tzv. Merkelovej plánu. Ona rokovala s Tureckom, už dávnejšie bolo dohodnuté, že bude NATO pôsobiť v Egejskom mori a o tom, že treba zachovať Schengen, nikto nepochybuje. Boli to vopred dohodnuté veci, ktoré potrebujú iba schváliť," povedal.



Vyšehradská skupina sa ešte pred konaním summitu snažila so zástupcami Bulharska a Macedónska dohodnúť "plán B" pre prípad, že by Grécko aj napriek výzvam nebolo schopné ochrániť schengenskú hranicu, podľa Hrabka však s myšlienkou zastavenia migrantov na bulharských a macedónskych hraniciach zatiaľ neuspela.

"Plán B Vyšehradskej skupiny sa stratil už v jej vyhlásení po jej schôdzke s bulharským premiérom a macedónskym prezidentom.," povedal. "Odzneli tri zásadné veci. Že je zhoda na tom, že je treba zachovať Schengen, je treba postupovať smerom Grécko – Turecko a iba ak by sa to nepodarilo, je treba prijať nejaký ďalší plán, ale na úrovni celej Európskej únie. A ani slovkom sa tam nespomína macedónska alebo bulharská hranica," pripomenul Hrabko.

Na druhej strane, už samotný fakt, že niekto takúto možnosť formuloval, má podľa neho svoj význam. Plán je alternatívou, na ktorú sa môžu európski lídri pripravovať bez toho, že by ju už dnes otvorene podporili.
"Prvoradý je plán A, ten ešte stále leží na stole. Myslím si, že nakoniec bude reálnejší plán B, neverím veľmi na to, že sa Grécko nejakým významným spôsobom polepší. Koniec- koncov, čas ide, doteraz, za mesiac a pol tohto roku prišlo zhruba 90.000 migrantov. Plán B sa ocitne na stole, politici ho môžu chystať, nemôže však byť oficiálne položený na stôl, kým neprebehne plán A," zdôraznil Hrabko.

V čase nakrúcania relácie ešte nebolo definitívne jasné, ako a či sa únia dohodne s Veľkou Britániou.
"Je isté, že o prípadnom brexite nerozhodne Európska únia, ale britskí občania v referende. Európska únia postupuje v rokovaniach tak, aby ostatné členské štáty časom nezačali žiadať niečo podobné," poznamenal Hrabko.

V relácii komentoval aj posledné výsledky prieskumov verejnej mienky a pozície jednotlivých politických strán pred voľbami.