Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

HRABKO: Utečencov neberieme odtiaľ, odkiaľ máme

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Ideme tzv. dobrovoľnou cestou a rozhodnutie o tom, že Slovensko má preberať migrantov z Grécka a Talianska, ignorujeme. Pre TABLET.TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 19. decembra (Teraz.sk) – Prijatie takmer stopäťdesiatich kresťanských utečencov zo Sýrie bol zo strany Slovenska dobrý krok, nič to ale nemení na fakte, že ignorujeme právoplatné rozhodnutie o kvótach, na základe ktorého by sme mali prioritne preberať migrantov z Grécka a Talianska. V TABLET.TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

„Je to dobré, každý (ktorému Slovensko pomohlo, pozn. Teraz.sk) sa počíta. Iná vec, že toto sú utečenci odinakiaľ, nie odtiaľ, odkiaľ nás zaväzuje prijímať utečencov rozhodnutie Európskej komisie. Ani podanie žaloby nekoriguje rozhodnutie o kvótach a povinnosť Slovenska prijať utečencov z Grécka či Talianska stále ostáva,“ povedal Hrabko.

Pozrite si rozhovor s Jurajom Hrabkom:



Rozhodnutie o kvótach je stále platné, ale je pravda, že sa ho nedarí implementovať. „Ideme tzv. dobrovoľnou cestou, tou je aj prijímanie utečencov z Rakúska. Nerobíme to, čo by sme mali. Druhá vec je, či bude Európska únia trvať na prerozdeľovaní utečencov, vidíme, že sa im zatiaľ príliš nedarí. Možno sa od toho potichu ustúpi,“ poznamenal Hrabko.

V diskusii reagoval aj na diskusiu o poslednom návrhu na zmenu ústavy, protesty učiteľov, vyhlásenie prezidenta k súdnictvu, posledné prieskumy verejnej mienky, klimatickú konferenciu v Paríži a situáciu v Sýrii.