Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

HRABKO: Vláda Siete-KDH-OĽaNO-NOVA-Mosta-Híd a SaS? Nepravdepodobné

J.Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Čisto pravicová koalícia je predstaviteľná, ale reálna nie je. Podobnú vládu v minulosti položil postoj SaS, preto sa dá skôr očakávať koalícia dvoch alebo troch strán, povedal Hrabko pre TABLET.TV

Bratislava 14. augusta (Teraz.sk) – Hoci posledný prieskum agentúry Focus ukázal, že strany Sieť, KDH, OĽaNO/NOVA, Most – Híd a SaS by spolu dosiahli počet 75 poslancov a k parlamentnej väčšine by im chýbal iba jeden poslanecký mandát, vytvorenie takejto vládnej koalície nie je pravdepodobné.

„Predstaviť si ju viem, ale nepokladám ju za reálnu. Prieskum je zaujímavý tým, že je to presne 75 na 75. Osobne si myslím, že budúca vládna koalícia bude zložená z dvoch až troch strán,“ povedal pre TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Dodal, že posledná pravicová vláda, kabinet Ivety Radičovej, padla kvôli postoju SaS a aj preto nie je veľmi pravdepodobné, že by po jarných voľbách vznikla podobná.

Na druhej strane fakt, že Smer-SD a SNS už v minulosti boli spolu vo vládnej koalícii a v tomto prieskume by mali spolu 75 poslancov, automaticky neznamená, že vládnu koalíciu vytvoria práve tieto dve strany. „Môže, ale nemusí to tak byť,“ poznamenal Hrabko.

Dodal, že v prieskume Focusu sa preferencie rozpočítavali na základe predpokladanej takmer 70 percentnej účasti voličov, ktorá tiež nie je veľmi reálna.

POLITIKA Tu a teraz 2015-08-13 by terazmedia

Hrabko považuje za politicky nerozumné vyhlásenia SaS o tom, že by v budúcnosti zrušila sociálne opatrenia súčasnej vlády a niektoré chce napadnúť na Ústavnom súde. Nepredpokladá, že SaS vyzbiera dostatočný počet poslaneckých podpisov, aby reálne mohla dať na Ústavný súd vládne sociálne balíčky.

Považuje za netaktické, že sa strana v súčasnej situácii nechala premiérom Robertom Ficom vylákať do polemiky o sociálnych opatreniach. „SaS svojim stanoviskom dokázala, že sa za päť rokov, čo je v reálnej politike, naučila len málo a ešte menej pochopila. To vyhlásenie bolo úplne zbytočné,“ povedal.

SaS podľa neho umožnila premiérovi Robertovi Ficovi reagovať v zmysle apelu na ľudí, aby pri voľbách nezabudli na to, že im prípadná pravicová vláda sociálne opatrenia zruší.

Hrabko komentoval aj diskusiu o príchode automobilky Jaguar Land Rover na Slovensko, kde zaznieva aj kritika jednostranného zamerania slovenského priemyslu. „Je dobre, že automobilka príde. Všimol som si vyjadrenia poľskej strany, že sme to preplatili. Ale čo iné už majú povedať. Dôležité bude, v akej výške dostanú stimuly,“ poznamenal Hrabko. Dodal, že je aj na nás, či budú naši ľudia len montovať automobily, alebo sa rozvinie aj výskum a vývoj nových áut.

Prekvapilo ho vyjadrenie premiéra o tom, že vláda nebude ignorovať výsledky referenda v Gabčíkove. „Premiér povedal „A“, ale nepovedal „B“. Ak vláda nechce ignorovať výsledky referenda v Gabčíkove, tak tam ten tábor nemôže byť,“ poznamenal. Dodal, že zatiaľ to vyzerá iba tak, že sa v Gabčíkove posilnia policajné hliadky.

Hrabko v diskusii komentoval aj policajnú raziu v rodinnej firme Matovičovcov a perspektívu koalície OĽaNO a NOVA v parlamentných voľbách.