Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Hradom Krásna Hôrka sa bude zaoberať špeciálne oddelenie SNM

Hrad Krásna Hôrka Foto: TASR/František Iván

Koľko financií si vyžiada tretia fáza obnovy hradu, budú podľa štátneho tajomníka Rigóa vedieť po odbornom posúdení architektonickej štúdie.

Krásnohorské Podhradie 2. júna (TASR) - Obnovou hradu Krásna Hôrka sa bude zaoberať expertná komisia, ktorá vznikne v rámci Slovenského národného múzea (SNM). Počas dnešného pracovného výjazdu strany Most-Híd v Krásnohorskom Podhradí to povedal štátny tajomník ministerstva kultúry Konrád Rigó.

Ako povedal, s priebehom prác, ktoré podľa neho trvajú dlho, spokojní nie sú. "Na druhej strane odbornosť rekonštrukčných prác je asi ten najdôležitejší faktor. Všetci vidíme, že žeriav sa nehýbe, na druhej strane reštauračné práce prebiehajú a Múzeum v Betliari už robí na príprave expozícií," zhodnotil Rigó.

"Na pôde Slovenského národného múzea vznikne oddelenie, ktoré sa bude špeciálne zaoberať problematikou Krásnej Hôrky dennodenne. Tým pádom zo strany štátu, zo strany Slovenského národného múzea urobíme všetko pre to, aby sme vedeli pokračovať v tých prácach rýchlejšie," oznámil Rigó.



"Je to potrebné, pretože my okrem toho, že máme na starosti Krásnu Hôrku, musíme udržiavať pri živote aj Kaštieľ v Betliari, z ktorého v podstate naše múzeum kryje svoje náklady," povedal riaditeľ SNM - Múzea v Betliari Július Barczi.

Koľko financií si vyžiada tretia fáza obnovy hradu, budú podľa štátneho tajomníka vedieť po odbornom posúdení architektonickej štúdie. Architekt ju odovzdal v apríli. "K tomu, aby sme vedeli vyčísliť rozpočet, potrebujeme stavebný zámer a projektovú dokumentáciu. To nasleduje po architektonickej štúdii," vysvetlil Rigó.

Poslanec NR SR a predseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál tvrdí, že je im ľúto, že ani po piatich rokoch nie je hrad otvorený.

"Na začiatku bol veľký entuziazmus, vyzbierali sa súkromné financie i náš poslanecký klub poskytol peniaze. Využijeme všetku našu politickú silu na to, aby došlo k veľmi rýchlemu otvoreniu hradu pre verejnosť," tvrdí Gál.



Termín otvorenia hradu v roku 2020 podľa Rigóa stále platí. "Počítame s tým, že to bude postupne, to znamená nejakú časť, možno dolný hrad, otvoríme najprv, ale určite to už pre tento región znamená naozaj veľmi veľa," povedal štátny tajomník.

"Bol by som veľmi rád, keby to bolo v roku 2020. Budem veľmi fandiť ministerstvu, aby sa im to podarilo, aj keď si myslím, že to bude trošičku neskôr," dodal starosta Krásnohorského Podhradia Peter Bollo s tým, že súkromným podnikateľom, ktorí mali prevádzky pod hradom, obec znížila dane na minimum.

Hrad podľa jeho slov ročne kedysi navštívilo 50.000 až 60.000 ľudí.