Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Aktivisti budú po Slovensku rozdávať manuál pre nerozhodnutých voličov

Na snímke hlasovacie lístky na voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Foto: TASR/Vladimír Benko

Iniciatíva Hráme o veľa preto ponúka ľuďom štyri jednoduché a praktické kroky, ako sa vo voľbách rozhodnúť.

Bratislava 23. februára (TASR) - Aktivisti z iniciatívy Hráme o veľa vyrážajú na turné po Slovensku s manuálom pre nerozhodnutého voliča. Ten má pomôcť práve voličom, ktorí stále nevedia, komu v parlamentných voľbách 5. marca odovzdať svoj hlas.

Aktivisti plánujú po slovenských mestách v najbližších dňoch rozdať celkovo 100.000 kusov takýchto manuálov. Podľa šéfa iniciatívy Hráme o veľa Martina Vavrinčíka je totiž práve pred týmito voľbami veľké množstvo ľudí, ktoré si aj napriek pomerne širokej ponuke stále nevie vybrať. "Veríme, že im k tomu dopomôže práve táto naša pomôcka," podotkol Vavrinčík.

Ako tvrdí, nerozhodnutí voliči sa rozhodujú v posledných dňoch pred konaním volieb a aj motivácie, prečo ísť alebo nejsť voliť, sú rôzne. Iniciatíva Hráme o veľa preto ponúka ľuďom štyri jednoduché a praktické kroky, ako sa vo voľbách rozhodnúť.

Prvým je odporúčanie, aby si ľudia vyberali kandidátov, ktorým dôverujú. "Hoci sa v súčasnosti dôvera s politikou často nespája, volebné rozhodnutie môže byť práve o dôvere konkrétnym kandidátom a kandidátkam v niektorej zo strán. Tu platí, že aj jeden hlas môže rozhodnúť o zvolení alebo nezvolení," vysvetlil Vavrinčík. Každý hlasujúci má podľa jeho slov štyri prednostné hlasy, ktoré môže využiť v rámci jednej kandidátnej listiny. Vo voľbách v roku 2012 využilo krúžkovanie viac ako 80 percent hlasujúcich a do parlamentu dokázalo kandidáta posunúť už 4532 hlasov.

Druhým kritériom pri rozhodovaní môže byť podľa Vavrinčíka volebný program. "Nečítať programy strán nie je hanba. Horšie je ale potom hovoriť, že nikto už nemá žiadne riešenia ani nápady," skonštatoval. Okrem čítania volebných programov odporúča Vavrinčík siahnuť po práci iných organizácií, ktoré zhodnotili programy z pohľadu zdravotníctva, korupcie či právneho štátu.

Ak ľudí nepresvedčili osobnosti v stranách ani ich programy, opýtať by sa mali podľa iniciatívy Hráme o veľa ľudí vo svojom okolí. "Najlepšie vám poradia tí, o ktorých viete, že majú v politických otázkach dobrý prehľad a dôverujete im. Veľa z nich už bude rozhodnutých, koho pôjdu voliť a radi sa s vami podelia o svoj názor," uviedol Vavrinčík.

Štvrtým bodom manuálu je informácia o tom, čo všetko pre voličov znamená, ak sa rozhodnú aj napriek trom odporúčaniam nejsť voliť. "Nevolenie znamená stratu možnosti ovplyvniť chod krajiny. Ďalšia podobná bude až v roku 2020," upozornil šéf iniciatívy Hráme o veľa. Neúčasť na voľbách podľa neho mení aj volebnú matematiku a ovplyvňuje rozdeľovanie hlasov. "Vo výsledku tak riskujete, že pomôžete niekomu, kto si to podľa vás vôbec nezaslúži," podotkol.

Cieľom kampane Hráme o veľa je podporiť účasť vo voľbách, najmä vekovej skupiny 30- a viacročných ľudí. Taktiež zmeniť náladu ľudí, ktorí sú presvedčení, že voľby nie sú dôležité, že nemajú koho voliť alebo že všetci politici sú rovnakí. Zámerom iniciatívy je dosiahnuť v najbližších parlamentných voľbách volebnú účasť aspoň na úrovni 65 percent.