Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Oddnes sa na hranici s Ukrajinou vykonávajú spoločné hliadky

Hliadky sa vykonávajú v zmysle Dohody o spoločných hliadkach.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Od dnešného dňa sa na vonkajšej hranici Slovenskej republiky s Ukrajinou vykonávajú spoločné hliadky policajtov Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance a príslušníkov Čopského hraničného útvaru Štátnej hraničnej služby Ukrajiny.

Hliadky sa vykonávajú v zmysle Dohody o spoločných hliadkach. Na XVII. zasadnutí hlavných hraničných splnomocnencov Slovenskej republiky a Ukrajiny ju podpísali 30. októbra tohto roku. "Spoločné hliadky sa budú realizovať na obidvoch stranách štátnej hranice. Cieľom výkonu spoločných hliadok na vonkajšej hranici SR s Ukrajinou je zvýšiť efektivitu ochrany štátnej hranice v spolupráci so Štátnou hraničnou službou Ukrajiny," informovala dnes hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová.

Koncom októbra sa v Bratislave konalo XVII. zasadnutie hlavných hraničných splnomocnencov Slovenskej republiky a Ukrajiny. Hlavný hraničný splnomocnenec SR a riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia PZ Ľudovít Bíró a hlavný hraničný splnomocnenec Ukrajiny a zároveň predseda Štátnej hraničnej služby Ukrajiny Mykola Lytvyn vyhodnotili činnosť oboch služieb za posledný rok, pričom ocenili stále sa zlepšujúcu spoluprácu. Jej výsledkom je aj znížený počet nelegálnych migrantov zadržaných na štátnej hranici alebo v jej blízkosti.

Hlavní hraniční splnomocnenci sa zhodli, že napriek dobrej úrovni ochrany spoločnej štátnej hranice, je potrebné spoluprácu aj naďalej rozvíjať. Významným krokom v rozvoji spolupráce hraničných služieb, ako aj slovensko-ukrajinských vzťahov je uzatvorenie uvedenej Dohody o spoločných hliadkach.