Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ŠÉF NAKA o mimoriadnom počte obvinených členov zločineckých skupín

Peter Hraško, riaditeľ NAKA Foto: Tablet.TV

EXKLUZÍVNE pre TABLET.TV vysvetľuje riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Peter Hraško.

Bratislava 26. februára (Teraz.sk) - Rok 2015 priniesol v histórii Národnej protizločineckej jednotky najvyššie číslo osôb obvinených za drogovú trestnú činnosť tých najzávažnejších foriem, ako aj najvyšší počet osôb obvinených za účasť v zločineckej skupine. V relácii Tablet.TV to konštatoval riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Peter Hraško.

Za drogovú trestnú činnosť obvinili 136 osôb a 63 osôb obviniť za účasť v piatich zločineckých skupinách.

„Aktivita národnej protizločineckej jednotky sa zameriava aj na to, aby na Slovensku nedošlo k etablovaniu cudzojazyčnej skupiny, ktorá by vytvárala nejaké zločinecké štruktúry, čo sa podarilo,“ pripomenul.

Snahou národnej protizločineckej jednotky je okrem rozkladania zločineckých skupín najmä eliminovať činnosť potencionálnych zločineckých skupín už v zárodku.

Hraško spomenul prípad Mikado z východného Slovenska, kde policajti národnej protizločineckej jednotky zabránili vražde podnikateľky, ktorá bola jedinou akcionárkou spoločnosti. V tomto prípade bolo vznesené obvinenie voči trom osobám za obzvlášť závažný zločin prípravy vraždy s obzvlášť závažným zločinom podvodu, ktorý mal spočívať v tom, že mali previesť nehnuteľnosť uvedenej podnikateľky na seba, čím by získali neoprávnený prospech v rozsahu asi 800 tisíc eur.

Ďalšie prípady sa dotýkajú nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, kde bolo vznesené obvinenie deviatim osobám. „Malo sa jednať o zbrane, ktoré boli pôvodne určené na športové účely resp. dochádzalo k prerábaniu týchto zbraní na expanzné a palné zbrane, ktoré boli ponúkané na predaj kriminálnemu prostrediu ako úplne plne funkčné,“ spresnil Hraško. V tomto prípade bolo zaistených približne 90 kusov zbraní.

Národná protizločinecká jednotka je integrálnou súčasťou Národnej kriminálnej agentúry, ktorá vznikla k 1. decembra 2012 ako nástupnícky orgán k Úradu boja proti organizovanej kriminalite a Úradu boja proti korupcii s celoslovenskou pôsobnosťou.

Národná protizločinecká jednotka sa zameriava hlavne na osoby, ktoré sa systematicky zaoberajú najmä páchaním trestnej činnosti hlavne tých najzávažnejších foriem. Vyšetrovatelia následne tieto osoby obviňujú z trestných činov v rámci vykonávaného vyšetrovania či už je to za založenie zločineckej skupiny, trestné činy, ktoré majú charakter získania finančných prospechov ako sú podvody, výpalnícke maniere, vydieranie a podobne.