Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

I.Hraško spúšťa petíciu proti privatizácii zásob vody

Na snímke opozičný poslanec Igor Hraško (OĽaNO) drží transparent s nápisom "Potlesk !" počas mimoriadnej schôdze parlamentu Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa ministerstva životného prostredia sa v žiadnom prípade nechystá výpredaj pitej vody do zahraničia a občania Slovenska o vodu neprídu.

Bratislava 17. júna (TASR) – Zabrániť prijatiu novely vodného zákona v parlamente je cieľom petície, ktorú dnes na internete spustil poslanec hnutia OĽaNO Igor Hraško.

Novelu schválila vláda SR 4. júna. Materiál, ktorý inicioval minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD), smeruje do parlamentu. Ako z neho vyplýva, vláda by mala mať v budúcnosti výhradnú právomoc obmedziť alebo zakázať vývoz strategickej suroviny do zahraničia.

Hraško je presvedčený, že Slovensko by malo presne poznať, koľko má prebytkov tejto životne dôležitej suroviny, kde sa nachádzajú a ako tieto zdroje ovplyvňuje globálne otepľovanie. Vládu vyzýva, aby najprv spracovala v tomto duchu štúdiu.

Ak by sa neskôr rozhodla vývoz vody legislatívne zakotviť, podľa Hraška je nevyhnutné, aby bol podmienený súhlasom obyvateľov. V referende by o tom mali zakaždým rozhodovať obyvatelia obce, v katastrálnom území ktorej sa zdroj vody nachádza, tiež aj obyvatelia, ktorí sú vodou zásobovaní.

"Vláda sa chystá skryte sprivatizovať zásoby pitnej vody a pripraviť o ňu občanov," uviedol dnes na brífingu v Národnej rade SR. Žigovu novelu dokonca označil za vlastizradu a útok proti životom občanov Slovenska. Tiež sa obáva, že nové pravidlá ohrozia zásobovanie obyvateľstva pitnou vodou a spôsobia zdraženie vody.

"Vláda sa rozhodla ísť v príkrom protismere s tým, aké diskusie prebiehajú v Európe," pripojil sa k Hraškovej iniciatíve poslanec OĽaNO Jozef Viskupič. Pripomenul, že Európska komisia len nedávno rozhodla o tom, že voda je ľudské právo a nie tovar v reakcii na úspešnú európsku občiansku iniciatívu, ktorú podporilo viac ako milión Európanov, medzi nimi aj ľudia zo Slovenska.

"Tvrdenia, že sa pripravuje privatizácia a výpredaj pitnej vody do zahraničia, sú obyčajné klamstvo," reagoval na spustenie petície envirorezort. Vo zverejnenej výzve upozornil, že autori petície ľudí úmyselne uvádzajú do omylu a šíria hystériu.

Ministerstvo sa obhajuje

Ministerstvo vymenovalo šesť konkrétnych "nezmyslov", ktoré autori petície podľa neho šíria. Predovšetkým odmieta, že by sa chystala privatizácia vodných zdrojov. "Nič také v zákone nie je," vysvetľuje envirorezort vo výzve s tým, že privatizáciu výslovne zakazuje ústava, podľa ktorej pitné zdroje patria štátu.

Poslanec Hraško tvrdí, že vodný zákon v súčasnom znení neumožňuje vývoz vody do zahraničia. To podľa neho zakotví až novela spornými paragrafmi, ktoré zadefinujú vývoz prostredníctvom cisterien a potrubím. "V súčasnosti je možný nekontrolovaný vývoz vody a novela tomu zabráni," uvádza vo výzve ministerstvo životného prostredia.

Podľa ministerstva životného prostredia sa v žiadnom prípade nechystá výpredaj pitej vody do zahraničia a občania Slovenska o vodu neprídu. Záujem podnikateľov o takéto niečo v súčasnosti neregistruje. Novelu Žiga presadzuje ako preventívnu ochranu do budúcnosti v období klimatickej zmeny.

Envirorezort tiež odmietol, že by sa pripravovalo zdraženie vody. Ceny totiž podľa neho neurčuje tento zákon ale Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Ministerstvo vyvracia, že by mala o vývoze vody rozhodovať úzka skupina úradníkov a vysvetľuje, že podľa nových pravidiel bude každú prípadnú žiadosť transparentne pripomienkovať verejnosť a posudzovať ministerstvo životného prostredia a vláda.

Nezmyslom podľa ministerstva je aj to, že zákon sa pripravoval potichu. Pripomína, že o novele sa diskutuje viac ako rok a bola široko medializovaná.