Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Hraško chce videozáznamy z výborov a ich archivovanie aspoň jeden rok

Igor Hraško, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanec priznáva, že jeho návrh si vyžiada peniaze zo štátneho rozpočtu, lebo v miestnostiach, v ktorých sídlia výbory, nie sú kamery.

Bratislava 30. mája (TASR) - Zabezpečiť, aby sa z rokovaní poslancov NR SR, či už v pléne, alebo vo výboroch, vyhotovovali videozáznamy a tie sa archivovali aspoň po obdobie jedného roka - to je cieľ návrhu novely rokovacieho poriadku, ktorý na júnovú schôdzu parlamentu predkladá poslanec Igor Hraško (OĽaNO).

Novela je podľa jeho slov pokračovaním snahy OĽaNO o zvýšenie transparentnosti pri správe vecí verejných, a to priamo na pôde zákonodarného zboru. "V 21. storočí, v období technického pokroku by malo byť samozrejmosťou, aby ľudia mali autentickú možnosť dozvedieť sa, ako ich záujmy ochraňujú a presadzujú nimi zvolení zástupcovia," tvrdí Hraško.

V súčasnosti sa zo schôdzí NR SR síce vyhotovujú obrazovo-zvukové záznamy, ktoré si možno vyhľadať na webovej stránke NR SR, avšak podľa rokovacieho poriadku existuje len povinnosť ich vyhotovovať. "Zo zasadnutí výborov, na ktorých prebiehajú dôležité rokovania a ktorých výsledky majú priamy vplyv na hlasovanie poslancov počas schôdze pléna, sa žiadne záznamy nevyhotovujú," upozornil člen klubu Obyčajných.

Hraško chce takto sprístupniť parlament občanom, teda tým, pre ktorých sa zákony v NR SR schvaľujú a ktorí by mali mať primárny záujem vedieť a vidieť, ako ich volení zástupcovia obhajujú ich záujmy.

Aktuálny rokovací poriadok prikazuje vyhotoviť z pléna zvukový záznam, posledné roky sa však vyhotovuje aj obraz, hoci na to opora v zákone neexistuje. Tento záznam sa musí podľa zákona archivovať pol roka, Hraško chce rok. Cieľom novely je teda zjednotiť prax s teóriou.

Na margo výborov Hraško tvrdí, že existuje spoločenská požiadavka na to, aby sa aj z týchto zasadnutí vyhotovovali videozáznamy. "Na výboroch sa napr. vypočúvajú kandidáti na zastávanie vysokých postov vo verejnej správe, o ktorých až následne prebehne voľba v pléne. Odôvodňujú sa tam návrhy zákonov ministrami alebo inými zamestnancami ministerstiev, pričom vzniknutá diskusia je často obsiahlejšia ako následná diskusia na schôdzi NR SR," uvádza Hraško v dôvodovej správe.

Poslanec priznáva, že jeho návrh si vyžiada peniaze zo štátneho rozpočtu, lebo v miestnostiach, v ktorých sídlia výbory, nie sú kamery. Koľko by to malo stáť, však neuviedol.