Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. Hrnčiar: Budem za to, aby #Sieť išla na rokovanie so Smerom-SD

Andrej Hrnčiar, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Podpredseda #Siete zdôraznil, že so Smerom-SD nejde rokovať o vstupe do koalície, ale o tom, či sa dá zostaviť vláda. Ak budeme rokovať, máme rôzne podmienky, dodal.

Bratislava 13. marca (TASR) - Podpredseda #Siete Andrej Hrnčiar bude na dnešnom straníckom predsedníctve za to, aby #Sieť išla rokovať so Smerom-SD. Povedal to v dnešnej politickej diskusii televízie Markíza s tým, že sa k tomu viažu určité podmienky.

Okrem ôsmich priorít, ktoré #Sieť prezentovala tento týždeň, spomínal napr. aj efektívnejšie vyšetrenie kauzy Gorila. "Stále máme uznesenie z pondelka (7. 3.), že so Smerom-SD nerokujeme. Dnes bude mimoriadne predsedníctvo #Siete a budeme rokovať o všetkých variantoch. Pre mňa osobne nie sú riešením predčasné voľby. Ja budem za to, aby sme išli na rokovanie so Smerom-SD, ale za istých podmienok," zdôraznil Hrnčiar.



Rokovať so Smerom-SD napriek pôvodnému odmietavému stanovisku pôjde aj Most-Híd. "Pred týždňom ma vyzývali na kompromis ohľadne SNS alebo napríklad OĽaNO-NOVA. Povedali sme dobre, že si to vieme predstaviť, ale v sobotu (12. 3.) po sneme SNS sa ukázalo, že pravicová vláda nevznikne. Mojou psou povinnosťou a každého zodpovedného politika je zabrániť predčasným voľbám. Tie nepomôžu nikomu z nás, možno okrem extrémistických síl. Tak vyzývam na kompromisy aj SaS," apeloval líder Mosta-Híd Béla Bugár.

Zdôraznil tiež, že so Smerom-SD nejde rokovať o vstupe do koalície, ale o tom, či sa dá zostaviť vláda. "Ak budeme rokovať, máme rôzne podmienky," zdôraznil. O kauzách Smeru-SD v relácii hovoriť nechcel. "My máme protikorupčný program, to bude tiež podmienka," deklaroval Bugár.

Šéf SaS Richard Sulík partnerov vyzval, aby sa nehádali. "Tiež nie som z toho šťastný. Vyzývam vás, sadnime si a poďme rokovať. Možno aj SNS bude musieť prehodnotiť svoj postoj, keď o sebe hovorí, že je pravicová strana. Nenechajme to padnúť na nejakých starých fotkách," apeloval. Ak podľa jeho slov pravica urobí dobrú dohodu a bude ju dodržiavať, môže vládnuť.



Sulík zároveň nevníma postoj Mosta-Híd ako definitívny. "Nemalo by to byť s Bugárom úplne stratené, nie sú ešte dohodnutí. Až 81 percent voličov Mosta-Híd nechce vládu so Smerom-SD, 78 percent #Siete nechce vládu so Smerom-SD, pri SaS je to až 89 percent. Spolupráca so Smerom-SD bude pre Most-Híd a #Sieť zničujúca a bola by aj pre nás. Ak je s tým Béla Bugár OK, tak dobre, ale neviem čo bude robiť Radoslav Procházka, ktorý dal veľa energie do budovania strany," povedal. Ak to nevyjde, SaS bude razantnou opozíciou a Sulík bude liberálov naďalej riadiť z pozície europoslanca. Liberáli si budú podľa Sulíka nárokovať post podpredsedu NR SR.

Bugár sa Sulíka pýtal, na čo sa má vrátiť k rokovaciemu stolu, keď pravicová vláda má mať bez SNS len 72 kresiel. "To nie je stabilná vláda. Viete si predstaviť, keby sme aj mali väčšinu, že by to fungovalo?" pýtal sa. Sulík však trvá na tom, že sa na všetkom dá dohodnúť a veci netreba zbytočne rýchlo zavrhnúť.

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič pomenoval súčasnú situáciu ako krútenie hadov. "V skutočnosti ideme podľa vopred dohodnutého scenára. Procházka sa na úrade vlády v nedeľu (6. 3.) nestretol s podpredsedom Smeru-SD Robertom Kaliňákom, ale s premiérom Robertom Ficom. Všetko je už dohodnuté. SNS dala alibi Mostu-Híd a #Sieti a oni sa musia akože obetovať," tvrdí Matovič.

Vopred dohodnutý scenár Kaliňák v relácii poprel. Určite to nebola dohodnutá hra. "Kolegovia hovoria o tom, čo zaujíma ich strany, ale nehovoria o Slovensku. Aj Smer-SD musí urobiť určité kompromisy, kolegovia môžu mať požiadavky nekompatibilné s naším programom. Politika je umenie možného," zdôraznil.

Šéf SNS Andrej Danko zopakoval, že v druhom kole rokovaní, ktoré by mohol viesť Richard Sulík, zmysel nevidí. Upozornil však, že medzi Smerom-SD a SNS nie je v komunikácii selanka. "Ak si niekto myslí, že Pavol Paška (Smer-SD) bude v nejakej funkcii, tak nebude. Neustúpim z boja proti oligarchizácii. Aj ja týmto strácam voliča, ktorý je napravo. Chcem byť pravicovým prvkom, ktorý donúti Smer-SD zamyslieť sa nad vecami, ktoré boli zlé," vysvetlil.

Predseda Sme rodina Boris Kollár na margo nových fotiek s odsúdeným bossom podsvetia Jurajom Ondrejčákom z Kuby, ktoré v relácii ukázal moderátor, povedal, že Ondrejčáka pozná, ale nie sú kamaráti a neobchodoval s ním. Zároveň dodal, že s Ondrejčákom sa stretol aj Kaliňák. Ten to označil za lož.

Zástupca ĽSNS Milan Uhrík celú situáciu komentoval tým, že v prípade ľavice aj pravice ide o hry. Divákom odkázal, že sledovaním relácie "zabili hodinu svojho času".