Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

HRNKO: SIS získala informácie, dôležité aj pre zahraničných partnerov

Anton Hrnko (SNS), archívna snímka Foto: TASR/Dano Veselský

Podľa Hrnka informačná služba robí maximum toho, čoho je schopná vzhľadom na personálne i technické vybavenie a robí to dobre.

Bratislava 19. júna (TASR) – Slovenská informačná služba (SIS) získala v minulom roku informácie, ktoré boli mimoriadne dôležité aj pre partnerské zahraničné spravodajské služby. Uviedol to predseda parlamentného branno-bezpečnostného výboru Anton Hrnko (SNS) po tom, čo si dnes poslanci vypočuli v pléne správy o plnení úloh Vojenského spravodajstva (VS) a o činnosti Slovenskej informačnej služby za rok 2016. Rokovali o nich za zatvorenými dverami, keďže ide o vyhradené správy.

Podľa Hrnka informačná služba robí maximum toho, čoho je schopná vzhľadom na personálne i technické vybavenie a robí to dobre. „Myslím si, že naša spravodajská služba koná toho toľko, že dopĺňa aj partnerské spravodajské služby svojimi informáciami. Lebo skutočne niektoré informácie, ktoré získala naša spravodajská služba, boli aj pre našich partnerov mimoriadne dôležité,“ priblížil predseda výboru.

Slovensko je momentálne podľa jeho slov v bezpečí. „Ale dynamika vývinu je taká veľká, že nemôžeme v tejto otázke poľaviť. Musíme pôsobiť všetkými možnými prostriedkami, aby sa bezpečnosť udržala aspoň na takej úrovni, ako je,“ zdôraznil Hrnko. Dodal, že správy oboch tajných služieb sa zväčša venovali témam ako terorizmus, ilegálna imigrácia, organizovaný zločin, kybernetická bezpečnosť či hybridné vojny.

Podľa opozičného poslanca Petra Pčolinského (Sme rodina) bolo v správach veľa zaujímavých vecí. Tajné služby sa podľa jeho slov snažia. Nemožno im uprieť, že nerobia. „Vždy sa dá robiť viac,“ odpovedal na otázku, či robia tajné služby dosť v oblasti korupcie.

SIS podľa výročnej správy v roku 2016 získavala, sústreďovala, vyhodnocovala spravodajské informácie a poskytovala ich príjemcom ustanoveným zákonom, čím plnila svoje úlohy v spravodajskej oblasti. Pozitívne tak prispievala k spravodajskej ochrane ústavného zriadenia a vnútorného poriadku SR, k zaisteniu bezpečnosti štátu a k ochrane a presadzovaniu zahraničnopolitických a ekonomických záujmov SR.