Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Hromadná nehoda uzavrela diaľnicu medzi Popradom a Spišským Štvrtkom

Hromadná nehoda na D1 medzi Popradom a Spišským Štvrtkom. Foto: Polícia SR

Pri reťazovej havárii asi 50 áut sa zranilo 24 osôb, z toho dve ťažko. Stav najvážnejšie zraneného muža v nemocnici v Spišskej Novej Vsi je stabilizovaný.

Poprad/Spišský Štvrtok 20. apríla (TASR/TABLET.TV) – Poprad/Spišský Štvrtok (TASR) – Cestárom sa dnes krátko po 20.00 h pomocou snehovej frézy podarilo sprejazdniť cestu v úseku z obce Hozelec do Úsvitu v okrese Poprad. Prejazdná je už aj cesta z Liptovskej Tepličky do Vikartoviec, kde spadlo na cestu viacero stromov. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla.

Pre reťazovú dopravnú nehodu, ktorá sa stala dnes v ranných hodinách, je uzavretá diaľnica v úseku Poprad – Spišský Štvrtok v oboch smeroch, doprava je odklonená na cestu I/18. Ostatné cesty v okrese Poprad sú podľa Barillu prejazdné. Na cestách v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča je od ranných hodín vyhlásený prvý situačný stupeň.

Dopravnou nehodou bolo poškodených asi 50 áut



Na diaľnici v úseku medzi Popradom a obcou Spišský Štvrtok v okrese Levoča sa dnes po 6.00 h ráno stala hromadná dopravná nehoda. Ako počas mimoriadne zvolanej tlačovej konferencie na Okresnom úrade v Poprade informoval riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade Peter Benko, poškodených bolo okolo 50 áut. Počet sa podľa jeho slov ešte stále spresňuje. Hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel pre TASR uviedol, že pri reťazovej havárii sa zranilo 24 osôb, z toho dve ťažko. Stav najvážnejšie zraneného muža v nemocnici v Spišskej Novej Vsi je stabilizovaný.

"Muž s najvážnejším zranením mal sériovú zlomeninu rebier, výbežkov stavcov a pohmoždenie pľúc. Je hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti," priblížil hovorca Sveta zdravia Tomáš Kráľ, pod ktorú nemocnica patrí. V popradskej nemocnici ošetrili 13 pacientov, zranení boli prevezení aj do levočskej nemocnice. Jeden z nich s ľahkým poranením krku a hlavy bol hospitalizovaný.



V spišskonovoveskej nemocnici sa nachádzajú šiesti pacienti. "Jeden muž, ktorý mal viacnásobné vnútorne poranenia, je v kritickom stave. Absolvoval brušnú operáciu a v piatok je naplánovaný jeho prevoz do Košíc. Zvyšní pacienti mali narazené rebrá, podvrtnutú krčnú chrbticu alebo otras mozgu," priblížil hovorca Sveta zdravia Tomáš Kráľ, pod ktorú nemocnica patrí. V popradskej nemocnici ošetrili 13 pacientov, zranení boli prevezení aj do levočskej nemocnice. Jeden z nich s ľahkým poranením krku a hlavy bol hospitalizovaný.



"Diaľničný úsek je v oboch smeroch neprejazdný, doprava je odklonená na cestu 1. triedy I/18," uviedol pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Pri dopravnej nehode zasahovali dve desiatky hasičov z Levoče, Popradu, Mengusoviec, Prešova a Záchrannej brigády HaZZ v Žiline.

"Hasiči v spolupráci s odťahovou službou pracujú na uvoľnení cestnej komunikácie," priblížila Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Hromadná nehoda na D1 medzi Popradom a Spišským Štvrtkom.
Foto: PHZZ


Diaľnica je v tomto úseku uzatvorená aj pre nepriaznivé poveternostné podmienky a snehovú búrku. Ako uviedol Benko, viacero vodičov malo už na autách letné pneumatiky. K tomu, kto nehodu zavinil, sa podľa jeho slov ešte nedá vyjadriť. "Budeme zaisťovať viacero motorových vozidiel, aby sme sa dostali k príčinám," doplnil.

Hromadná nehoda na D1.
Foto: Polícia SR


Na území troch okresov - Poprad, Levoča a Kežmarok, vyhlásila Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad od 8.00 h prvý kalamitný stupeň. "Chcem vyzvať motoristickú verejnosť, aby zvážili cestu do okresu Poprad a v žiadnom prípade by nemali použiť vozidlo, ktoré má letné pneumatiky," uzavrel Benko.

Horský priechod Súľová je opäť prejazdný


Cestári odstránili popadané stromy, prepluhovali a posypali vozovku. Informovala o tom dnes popoludní hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Bobriková.

Pre popadané stromy bol horský priechod Súľová na vyše osemkilometrovom úseku uzavretý od dnešnej 3.00 h pre všetku dopravu. Sprejazdňovanie tohto úseku zabezpečovala Správa ciest KSK vlastnými kapacitami, na výpomoc si zavolali aj členov hasičského a záchranného zboru.

Popadané stromy, ktoré zasahovali do jazdného profilu, ale dali sa obísť, riešila správa ciest vlastnými pilčíkmi na horských priechodoch Grajnár, na Gretli, na Folkmárskom a na Štóskom kopci, medzi Rudňanmi a Poráčom, na ceste na Zlatú Idku a na ceste na Hačavu.

"Po tom, čo prestalo snežiť, sa zlepšila situácia na všetkých cestách v okresoch Spišská Nová Ves, Rožňava a Košice-okolie, ktoré boli zasiahnuté vplyvom poveternostných podmienok," informovala Bobriková.

Cestári stále ostávajú v pohotovosti a dočisťujú komunikácie. Keďže na mnohých miestach stále fúka silný vietor, sú pripravení aj na odstraňovanie prípadných ďalších vyvrátených stromov, ktoré nevydržia nápor ťažkého mokrého snehu. Na nebezpečenstvo upozorňujú cestári v piatok (21.4.) v ranných hodinách, kedy meteorológovia vydali výstrahu pred mrazmi.   

V okrese Poprad je vyhlásená mimoriadna situácia


Na cestách v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča je od ranných hodín vyhlásený prvý situačný stupeň. Pre reťazovú dopravnú nehodu, ktorá sa stala v ranných hodinách, je uzavretá diaľnica v úseku Poprad – Spišský Štvrtok v oboch smeroch, doprava je odklonená na cestu I/18. Neprejazdná je aj cesta medzi obcami Liptovská Teplička a Vikartovce, kde spadlo viacero stromov a cesta Hozelec – Úsvit je zafúkaná. Uviedol to dnes počas mimoriadne zvolanej tlačovej konferencie riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla.

Dnes o 9.00 h sa na Okresnom úrade v Poprade konalo mimoriadne zasadnutie krízového štábu. "Vyhlásená bola mimoriadna situácia pre celý okres Poprad. Prijali sa opatrenia záchranných prác. Pre účastníkov rannej reťazovej dopravnej nehody je pripravených 100 diek, Červený kríž pre nich pripravuje čaj, rovnako aj občerstvenie pre záchranárov. Zabezpečil sa aj odvoz všetkých ľudí z miesta nehody," uviedol prednosta Okresného úradu v Poprade Slavomír Kravčák.

Okrem diaľnice pôsobí polícia aj na ďalších úsekoch, najmä na cestách prvej triedy, aby sa zabezpečila dostupnosť na všetkých úsekoch v podtatranskom regióne. "Na diaľnici od rána došlo k viacerým kolíznym situáciám. Bolo poškodených zhruba 50 motorových vozidiel, počet zranených osôb sa stále upresňuje. Momentálne je v kritickom úseku v teréne 40 policajtov z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove a z Popradu," povedal riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade Peter Benko.



"Dnešné počasie sa nedá nazvať inak ako extrémne. Neustále pretrváva silný nárazový vietor, sneženie a na mnohých úsekoch je zlá viditeľnosť. Museli sme posilniť pluhovanie na ceste I/18, čím sa naše sypače dostávali do kolón. Sypače fungujú v režime prednostného výkonu. Momentálne je situácia lepšia, autá sa pohybujú jedným i druhým smerom," povedal Barilla. "Chcem vyzvať všetkých, ktorí chcú prísť na dnešné zápasy Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji hráčov do 18 rokov v Poprade, aby prišli v časovom predstihu," povedal Kravčák.



"Mimoriadnu situáciu sme vyhlásili na základe aktuálnych poveternostných podmienok a možností strediska údržby ciest zabezpečovať zjazdnosť ciest v správe oblasti Poprad," vysvetlil Barilla. Cesty v podtatranskom regióne sú mokré, v niektorých oblastiach vlhké, na komunikáciách v oblasti Vysokých Tatier sa miestami nachádza kašovitý sneh. Pod Tatrami fúka aj silný vietor. "Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v sťažených podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam," uviedol Barilla. K maximálnej opatrnosti vyzval aj motoristov, ktorí už stihli "prezuť" svoje vozidlá a majú na nich letné pneumatiky.

Vyhlásili prvý situačný stupeň


Na cestách v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča je od ranných hodín vyhlásený prvý situačný stupeň. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla.

"Mimoriadnu situáciu sme vyhlásili na základe aktuálnych poveternostných podmienok a možnosti strediska údržby ciest zabezpečovať zjazdnosť ciest v správe oblasti Poprad," vysvetlil Barilla.

Cesty v podtatranskom regióne sú mokré, v niektorých oblastiach vlhké, na komunikáciách v oblasti Vysokých Tatier sa miestami nachádza kašovitý sneh. Pod Tatrami fúka na viacerých úsekoch aj silný vietor.

"Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v sťažených podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam," uviedol Barilla. K maximálnej opatrnosti vyzval aj motoristov, ktorí už stihli "prezuť" svoje vozidlá a majú na nich letné pneumatiky.

Na Liptove a Orave sa tvorí poľadovica a snehové jazyky


Hlavný cestný ťah medzi Ružomberkom a Dolným Kubínom je pre vrstvu snehu a šmýkajúce sa nákladné motorové vozidlá ťažko prejazdný. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.



Na cestách druhej triedy v okrese Liptovský Mikuláš sa tvorí poľadovica. "Všetky cesty vrátane horských priechodov sú v súčasnosti zjazdné. Motoristom však neodporúčame jazdiť na letných pneumatikách. Všetku dostupnú techniku máme nepretržite v teréne a vzniknuté problémy operatívne riešime," potvrdil riaditeľ liptovského závodu Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) Martin Kögel.

Dopravnú situáciu najmä na hornej Orave stále komplikuje sneženie a silný vietor. "Na cestách sa tvoria snehové jazyky a v horských oblastiach, napríklad v okolí Malatinej, Zuberca alebo Oravskej Lesnej sú popri cestách už metrové mantinely snehu. Deň aj noc sme v teréne a odhŕňame," skonštatoval Jozef Oršuliak, riaditeľ závodu Orava SC ŽSK s tým, že mimoriadne pozorní a ohľaduplní by mali byť vodiči na horských priechodoch.

Cesty v Žilinskom samosprávnom kraji sú zjazdné


Cesty na území Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) sú zjazdné, na niektorých úsekoch môže byť kašovitá vrstva snehu. TASR o tom informoval generálny riaditeľ Správy ciest (SC) ŽSK Dezider Szabó.

"Zaviedli sme zase nočné pohotovosti a fungujeme ako v zime. Zimná údržba oficiálne skončila 31. marca, ale tento týždeň máme na nočných zmenách šoférov aj dispečerov," povedal Szabó.

Na území ŽSK napadlo v noci z pondelka (17.4.) na utorok (18.4.) do 10 centimetrov snehu, na Orave dokonca až 20 centimetrov. Na cesty vyrazilo 26 sypačov, v pohotovosti ich bolo 29, informoval riaditeľ odboru dopravy Úradu ŽSK Ivan Mokrý.

Počasie zamestnalo hasičov v celej SR, zasahovali 103-krát


Počasie zamestnalo v stredu (19.4.) počas dňa a noci aj hasičov. Zasahovali najmä pri technických udalostiach, na celom Slovensku mali spolu 103 výjazdov. Informovala o tom dnes Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Najhoršia situácia bola podľa jej slov v Bratislavskom kraji, v ktorom zasahovali hasiči v 28 takýchto prípadoch. "Išlo najmä o odstraňovanie spadnutých stromov na cestnú komunikáciu a osobné motorové vozidlá," uviedla Farkasová. Celkom zasahovalo 31 príslušníkov, štyria členovia Dobrovoľného hasičského zboru mesta Stupava a nasadených bolo 12 kusov hasičskej techniky.

V Trnavskom kraji mali osem zásahov. "Odstraňovali uvoľnený plech na streche budovy, spadnuté stromy z cestnej komunikácie a osobného motorového vozidla. Celkom zasahovalo 22 príslušníkov HaZZ a nasadených bolo osem kusov hasičskej techniky," doplnila.

Banskobystrickí hasiči zasahovali päťkrát. Odstraňovali spadnuté stromy zo štátnych ciest a miestnych komunikácií, spadnutý telegrafný stĺp cez železničnú trať, ako aj strom, ktorý spadol na štátnu cestu a elektrickú trafostanicu. "Celkom zasahovalo 12 príslušníkov HaZZ a nasadené boli štyri kusy hasičskej techniky," uzavrela Farkasová.

Na diaľnici medzi Popradom a Spišským Štvrtkom pracujú aj cestári NDS



Mechanizmy Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) na úseku medzi Popradom a Spišským Štvrtkom, kde sa dnes ráno stala reťazová dopravná nehoda, sú neustále v pohotovosti. Aktuálne sa na tomto 12-kilometrovom úseku nachádza v teréne šesť sypačov s radlicami na odhŕňanie snehu. TASR o tom informovala hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

NDS pomáha aj Slovenská správa ciest pri údržbe cesty I/18 medzi Popradom a Spišským Štvrtkom, kam je doprava z diaľnice odklonená. "Mechanizmy zimnej služby na diaľničnom úseku medzi Popradom a Spišským Štvrtkom počas noci zo stredy (19.4.) nadnes najazdili 1500 km a spotrebovali 100 ton posypového materiálu," uviedla Michalová. Sypače s radlicami na odhŕňanie snehu podľa jej ďalších slov vyrazili na diaľnicu už v stredu večer o 19.00 h a nepretržite do ranných hodín upravovali vozovku. 

Ešte počas noci sa na 12 km dlhom úseku stali pre mimoriadne nepriaznivé počasie štyri dopravné nehody bez zranení. "Dnes po 6.30 h sa stalo viacero dopravných nehôd. Policajný zbor SR pre zlú viditeľnosť a dopravné nehody rozhodol o uzavretí úseku medzi Popradom a Spišským Štvrtkom," uviedla. Do podtatranského regiónu prišli pomôcť aj vozidlá z okolitých stredísk v Liptovskom Mikuláši a v Beharovciach.