Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Hrušovský by chcel, aby opozícia našla nové riešenie voľby šéfa NKÚ

Pavol Hrušovský Foto: TASR/Martin Baumann

Šéfa NKÚ mali voliť poslanci na schôdzi, ktorá sa začne dnes.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský by chcel, aby opozícia našla nové riešenie situácie okolo voľby predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Mala by sa podľa neho o to pokúsiť po skončení dnes začínajúcej parlamentnej schôdze.

"Predseda NKÚ je vysoký ústavný činiteľ s pomerne veľkými právomocami aj v oblasti boja s korupciou a klientelizmom. A budem sa usilovať po skončení schôdze Národnej rady hľadať nové riešenia. Nie sme spokojní s týmto stavom," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Hrušovský.

Post má podľa dohody patriť opozícii. Jej doterajší kandidáti však neuspeli, v Smere-SD nenašli podporu. Posledného Maroša Žilinku opozícia stiahla ešte pred voľbou, keďže Smer-SD nevyhovel požiadavke voliť verejne. Hrušovský pripomenul, že Smer-SD odkázal opozícii, že má voči Žilinkovi výhrady, avšak nekonkretizoval ich.

Hrušovský potvrdil, že Žilinka je stále pripravený kandidovať. Smer-SD však podľa šéfa klubu KDH musí zmeniť svoj postoj k nemu. "Kandidát je pripravený kedykoľvek sa uchádzať o dôveru Národnej rady. Ale nenecháme so sebou manipulovať. Pokiaľ Smer nezmení svoj postoj k personálnemu návrhu, tento návrh opäť podávať nebudeme," povedal za opozíciu Hrušovský.

Šéfa NKÚ mali voliť poslanci na schôdzi, ktorá sa začne dnes. Opozícia ani Smer-SD však do hlasovania nikoho nenavrhli. Termín uplynul 2. septembra o 16.00 h. Doručené boli len návrhy na funkciu podpredsedov NKÚ, o tieto posty sa uchádzajú Igor Šulaj a Vladimír Tóth. Nominovali ich poslanci Smeru-SD. Voľba sa uskutoční vo štvrtok 12. septembra.

Vzhľadom na situáciu sa šéfa NKÚ nepodarí zvoliť už po siedmy raz. Na čele úradu zostáva aj naďalej presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie. Hrušovský to nepovažuje za dobré. "Je to vážny problém," poznamenal.