Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

HRUŠOVSKÝ: Post predsedu parlamentu nemusí byť Pellegriniho posledný

Pavol Hrušovský hosťom v relácii POLITIKA Tu a Teraz. Foto: Tablet.TV

Hoci Smer nerokoval s KDH o podpore svojich kandidátov, Hrušovský zvažuje, že Pellegriniho na post predsedu NR SR podporí. Zdržanlivejší je v prípade kandidatúry Miroslava Číža na funkciu podpredsedu.


Bratislava 25. novembra (Teraz.sk) – Poslanec KDH a bývalý predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Hrušovský verí, že Peter Pellegrini bude v prípade svojho zvolenia do čela parlamentu viesť túto inštitúciu veľkorysejšie a v intenzívnejšom dialógu s opozíciou, ako Pavol Paška. „Netrúfam si v tejto chvíli povedať, či je tým korunným princom,“ povedal v diskusnej relácii POLITIKA Tu a Teraz na TABLET.TV s tým, že funkcia predsedu Národnej rady (NR) SR nemusí byť Pellegriniho posledným ústavným postom.

Pellegriniho zrejme podporí

Hoci Smer-SD s KDH o podpore svojich kandidátov do vedenia parlamentu nerokovali, Hrušovský osobne je ochotný Pellegriniho podporiť. Zdržanlivejší je v prípade kandidáta Smeru-SD na post podpredsedu NR SR Miroslava Číža, ktorému vyčíta spôsob komunikácie s opozíciou. „Nechcel by som predbiehať rozhodnutie poslaneckého klubu,“ povedal Hrušovský.

Pomáhal Sulíkovi

Dodal, že hoci je Pellegrini skúsený politik a bývalý predseda parlamentného výboru, vo vedení parlamentu bude po prvý krát. Za týchto okolností mu podľa Hrušovského môže pomôcť, ak mu pri komplikáciách poradí Číž, ktorý je právnik a bývalý podpredseda parlamentu. Na otázku, či počas vlády Ivety Radičovej on takto radil vtedajšiemu predsedovi NR SR Richardovi Sulíkovi, Hrušovský odpovedal, že áno.

Opojenie mocou

Hrušovský priznal, že aj Pavol Paška sa snažil nadviazať dialóg s opozíciou, vždy to však podľa neho napokon skončilo pri tom, že Smer-SD má v parlamente väčšinu. „V systéme zastupiteľskej demokracie sa s jednou stranou dobre vládnuť nedá. Zvádza to k opojeniu mocou,“ vyhlásil Hrušovský.

Dodal, že nechápal viacero rozhodnutí Pavla Pašku, vrátane zvolania mimoriadnej schôdze parlamentu cez víkend vo večerných hodinách. „Rokovať dve noci je neľudské,“ poznamenal. Zároveň zdôraznil, že hoci sa Paška slobodne rozhodol abdikovať a odísť z parlamentu, robil to pod tlakom zverejnených informácií. Teraz je podľa Hrušovského dôležité, aby konsekvencie neostali len v politickej rovine, ale všetky podozrenia vyšetrili zodpovedné inštitúcie.