Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

HRUŠOVSKÝ: Výkon advokáta nie je podnikaním

Poslanec Pavol Hrušovský, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Týmto skritizoval návrh svojich spolustraníkov Júliusa Brocku a Alojza Přidala, ktorí chcú cez novelu zákona o advokácii verejným funkcionárom výkon advokátskej praxe zakázať.

Bratislava 19. júna (TASR) - Výkon činnosti advokáta nie je podnikaním, preto by nemali byť diskriminovaní poslanci, ktorí sú zároveň aj advokátmi. Povedal to dnes v pléne poslanec Pavol Hrušovský (KDH), ktorý skritizoval návrh svojich spolustraníkov Júliusa Brocku a Alojza Přidala. Tí chcú cez novelu zákona o advokácii verejným funkcionárom výkon advokátskej praxe zakázať.

"Skúsme hľadať riešenie, ktoré by bolo dobré a príliš by nediskriminovalo jednu skupinu poslancov. Tadiaľto cesta nevedie," odkázal Hrušovský. Přidal totiž vo svojom vystúpení poukázal na príjmy viacerých poslancov-právnikov, ktoré vysoko presahujú plat poslanca. Podľa Hrušovského však advokátsku prax zadarmo vykonávať nemožno. "Robiť niečo zadarmo, to je to najdrahšie. Potom prichádzajú podozrenia z klientelizmu," myslí si.

Brocka a Přidal však trvajú na tom, že ich návrh zamedzí rozporu medzi osobným záujmom advokáta a záujmom klienta pri výkone advokácie na jednej strane a verejným záujmom pri výkone funkcie verejného funkcionára na strane druhej. "Pri výkone funkcie verejný funkcionár koná vo verejnom záujme a jeho konanie má prinášať majetkový alebo iný prospech všetkým občanom. Naopak, pri výkone advokácie advokát nepresadzuje verejný záujem, ale je povinný chrániť a presadzovať práva a záujmy klienta a riadiť sa jeho pokynmi," vysvetľujú Brocka s Přidalom.