Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hygienici varujú pred nebezpečnou kozmetikou či pásikmi na zuby

Na snímke pásiky na bielenie zubov s názvom 3D White Whitestrips Luxe – Supreme Flexfit značky Crest z USA. Je v nich nepovolená koncentrácia peroxidu vodíka. Foto: TASR - ÚVZ SR

Ide napríklad o očné tiene značky POND`s neznámeho pôvodu s názvom 18 Colors Eyeshadow či krém na ruky značky Simply Care z Maďarska.

Bratislava 24. marca (TASR) – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečnou kozmetikou, pásikmi na bielenie zubov či farbami na tetovanie v Európskej únii. Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) ich nahlásili kontrolóri v Rumunsku, Írsku, Holandsku a Taliansku. Môžu sa nachádzať aj na Slovensku, upozornil hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Ide napríklad o očné tiene značky POND`s neznámeho pôvodu s názvom 18 Colors Eyeshadow či krém na ruky značky Simply Care z Maďarska. Nachádza sa v nich isobutylparaben. Teda látka, ktorá nesmie byť zložkou kozmetických výrobkov.

Hygienici varujú aj pred telovými púdrami s názvami Talcum Powder Scented Rose a Talcum Powder Cool Breze značky Cotton Tree z Indie. Odhalili v nich väčší počet mikroorganizmov, ktoré môžu spôsobiť zápal oka a spojovky.

Problémové sú aj pásiky na bielenie zubov značky Crest z USA. Konkrétne ide o pásiky Whitestrips – Supreme, 3D White Whitestrips Luxe – Supreme Flexfit a 3D White Whitestrips – 1Hr Express. Je v nich nepovolená koncentrácia peroxidu vodíka.

Ľudia by sa mali vyhnúť i farbe na tetovanie Lightening Yellow značky Eternal Ink z USA. Hygienici v nej našli aromatické amíny, ktoré tam pre karcinogénne či dráždivé vlastnosti nemajú byť.