Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Hygienici sa možnosťou udelenia výnimky pre filmárov zaoberajú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Profesijné združenia a zástupcovia audiovizuálneho priemyslu v SR sa na hygienikov obrátili so žiadosťou o výnimku, ktorá by podporila súbor opatrení prijatých filmármi na bezpečné nakrúcanie.

Bratislava 7. mája (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sa požiadavkou zástupcov audiovizuálneho priemyslu týkajúcej sa možnej výnimky na potreby nakrúcania zaoberá v súčinnosti s Ministerstvom kultúry (MK) SR. "Požiadavky úrad odborne posudzuje," potvrdila pre TASR hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Profesijné združenia a zástupcovia audiovizuálneho priemyslu v SR sa na hygienikov obrátili so žiadosťou o výnimku, ktorá by podporila súbor opatrení prijatých filmármi na bezpečné nakrúcanie a minimalizáciu rizika ochorenia COVID-19 počas filmovej výroby.

Odporúčania vychádzajú z materiálu, ktorý pripravil Európsky inštitút bezpečnosti filmových projektov v spolupráci s expertmi a ktorý odporúča dodržiavať aj Európska sieť filmových agentúr (EUFCN). "V prípade žiadanej výnimky ide o používanie ochranných prostriedkov dýchacích ciest pre výkonných umelcov pri realizácii audiovizuálnych diel," spresnila výkonná riaditeľka Asociácie nezávislých producentov Alexandra Strelková.

Dohodnuté samoregulačné opatrenia sa pritom majú priebežne dopĺňať a spresňovať na základe vývoja epidemiologickej situácie.