Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Slovensko

Hygienické balíčky od poisťovne sú podľa SDKÚ-DS ako humanitárna pomoc

Foto: Archív SDKÚ-DS

Všeobecná zdravotná poisťovňa bude svojim poistencom rozdávať balíčky základných hygienických potrieb pre pobyt v nemocnici.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Rozhodnutie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) o prideľovaní hygienických balíčkov pre hospitalizovaných klientov je podľa SDKÚ-DS dôkazom žalostného stavu, v ktorom sa nachádza slovenské zdravotníctvo. Opozičná strana poukazuje, že to, čo je v rozvinutých krajinách samozrejmosťou, sa na Slovensku bude ponúkať ako klientska výhoda. Balíček jej pripomína humanitárnu pomoc.

"Sociálny balíček ohlásený VšZP je zlý vtip. Dostupnosť hygienických potrieb hospitalizovaným klientom by predsa malo byť v 21. storočí samozrejmosťou. Ak by zdravotníctvo skutočne fungovalo, dnes by sme riešili, ako vylepšiť zdravotnú starostlivosť a nie darčekové balenia hygienických vreckoviek, zubnej kefky či šampónu,"
povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Štátna poisťovňa tak mala dokázať, že zdravotníctvo sa za uplynulé štyri roky nikam neposunulo. "Prideľovanie hygienických balíčkov pripomína rozdávanie humanitárnej pomoci v utečeneckých táboroch," uviedol Valerián Potičný, člen Sekcie zdravotníctva SDKÚ-DS. Považuje preto za nevyhnutné, aby platby za poskytnutú zdravotnú starostlivosť odzrkadľovali reálne ekonomické náklady.

Všeobecná zdravotná poisťovňa bude svojim poistencom rozdávať balíčky základných hygienických potrieb pre pobyt v nemocnici. Projekt od januára spúšťa pilotne v dvoch nemocniciach, Fakultnej nemocnici s poliklinikou Nové Zámky a Nemocnici Sv. Michala v Bratislave. Pokiaľ sa osvedčí, chce ho rozšíriť aj do ostatných nemocníc. Na kúpu 8500 balíčkov VšZP vyčlenila 46.500 eur bez DPH.