Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

HZS: Lavínová situácia na horách sa bude v najbližších dňoch zhoršovať

Na snímke koniec lavínišťa tesne pod turistickým chodníkom. Foto: TASR Milan Kapusta

Z utorka (23. 1.) na stredu pripadlo v slovenských horách od piatich do 15 centimetrov nového prevažne prachovitého snehu. Ten je vplyvom veľmi silného vetra nerovnomerne rozložený.

Žiar 24. januára (TASR) - Lavínová situácia na horách sa bude v najbližších dňoch vplyvom snehových zrážok a silného vetra výrazne zhoršovať. Aktuálne platí v slovenských pohoriach druhý lavínový stupeň. Informoval o tom Pavel Beťko zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Hlavným lavínovým problémom ostáva vetrom previaty sneh. Severozápadný vietor postupne zosilnie na silu víchrice. "Preto sa budú na záveterných stranách pod skalnými stenami a v úzkych žľaboch vytvárať vetrom ubité dosky, ktorých stabilita sa ťažko odhaduje. Ich uvoľnenie je možné na strmých svahoch pri malom dodatočnom zaťažení," priblížil Beťko s tým, že hrozia najmä malé až stredné doskové lavíny.

Poobede bude druhým lavínovým problémom mokrý sneh. V polohách pod 1100 metrov nad morom sa snehová pokrývka vplyvom oteplenia a dažďa premočí a stratí pevnosť. Podľa Beťka hrozia najmä splazy a malé lavíny z mokrého snehu, nebezpečné budú všetky expozície.

Z utorka (23. 1.) na stredu pripadlo v slovenských horách od piatich do 15 centimetrov nového prevažne prachovitého snehu. Ten je vplyvom veľmi silného vetra nerovnomerne rozložený. Najviac snehu v rámci slovenských pohorí pripadlo v Západných Tatrách a Fatrách.