Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

HZS: Lavínové nebezpečenstvo môže v nedeľu pre vietor a zrážky stúpať

Na snímke koniec lavínišťa tesne pod turistickým chodníkom. Foto: TASR Milan Kapusta

Uvoľnenie lavíny je možné len na lokálnych veľmi strmých tienistých a záveterných svahoch, kde sa môže nachádzať ešte nepreviazaný sneh uložený do menších dosiek alebo vankúšov.

>Liptovský Hrádok 31. decembra (TASR) - Aj v nedeľu trvá v slovenských pohoriach malé lavínové nebezpečenstvo, zodpovedajúce prvému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

Striedanie plusových denných a záporných nočných teplôt bude pokračovať aj v nedeľu, čo pozitívne ovplyvňuje stabilitu snehovej pokrývky, no zároveň vo vysokých polohách snehová pokrývka neustále viac a viac tvrdne, na povrchu sa vytvorila miestami až ľadová vrstva.

"V nedeľu očakávame príchod studeného frontu, ktorý prinesie len slabé zrážky. Tie budú mať spočiatku snehovú formu len v najvyšších polohách. Prechod frontu bude sprevádzaný silným vetrom. Uvoľnenie lavíny je možné len na lokálnych veľmi strmých tienistých a záveterných svahoch, kde sa môže nachádzať ešte nepreviazaný sneh uložený do menších dosiek alebo vankúšov, ktoré je možné veľkým dodatočným zaťažením uvoľniť," uviedol Buliak s tým, že s predpokladaným silným vetrom a zrážkami bude tendencia lavínového nebezpečenstva stúpať.