Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Záchranári pomáhali dvom mladým turistom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Turisti sa vydali na túru z Pohronskej Polhory v Breznianskom okrese po modrom turistickom chodníku smerom na Fabovu hoľu a plánovali prespať v zrube.

Pohronská Polhora 20. februára (TASR) – Dvom mladým turistom z Kysúc vo veku 18 a 24 rokov pomáhali v pondelok 19. februára vo večerných hodinách členovia Horskej záchrannej služby (HZS) na Muránskej planine. Ako záchranári informujú na svojej internetovej stránke, turisti ich kontaktovali prostredníctvom tiesňovej linky 112 s tým, že potrebujú pomoc.

„Vydali sa na túru z Pohronskej Polhory v Breznianskom okrese po modrom turistickom chodníku smerom na Fabovu hoľu a plánovali prespať v zrube. Tam sa im však pre množstvo prebárajúceho sa snehu nepodarilo doraziť," uvádza HZS.

Turisti mali podľa záchranárov so sebou vybavenie na bivakovanie, preto sa rozhodli rozložiť a prečkať noc na chodníku. „Klesajúce nočné teploty ich však napokon prinútili požiadať o pomoc cez tiesňovú linku," konštatuje HZS.

Do terénu im na pomoc odišli traja záchranári z oblastného strediska Nízke Tatry, ktorí sa za pomoci snežného skútra a skialpinistických lyží dopravili až ku postihnutým. „Po zateplení boli obaja transportovaní späť do Pohronskej Polhory," dodávajú záchranári, podľa ktorých turisti nakoniec noc prečkali v dome HZS v Bystrej.