Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

I. CIBULA: V SIS pôsobí takmer 40 percent žien

Budova Slovenskej informačnej služby Foto: TASR/Michal Svítok

Povedal to dnes predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov a bývalý šéf rozviedky Slovenskej informačnej služby Igor Cibula.

Bratislava 7. decembra (TASR) - V Slovenskej informačnej službe (SIS) pôsobí takmer 40 percent žien. Uviedol to dnes pre TASR predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD) a bývalý šéf rozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Igor Cibula.

Predseda ABSD s referátom na "Ženy v štruktúrach spravodajských služieb" vystúpil v utorok 6. decembra na X. medzinárodnom sympóziu, tentoraz venovanému téme "Spravodajské služby v zmenenom operačnom prostredí – aktuálne úlohy a problémy spravodajských služieb". Zorganizovala ho ABSD v spolupráci s Fakultou práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave.

"Ženy predstavujú v SIS 39,89 percenta celkového personálneho stavu služby. Z toho na operatívnych útvaroch pôsobí 14,95 percenta a na logistických útvaroch 80,05 percenta. Vysokoškolské vzdelanie všetkých stupňov má 65,27 percenta príslušníčok spravodajskej služby. Na riadiacich funkciách je zaradených 24,78 percenta, z toho pozície na úrovni manažmentu zastáva 14,28 percenta žien," uviedol predseda ABSD.

Ako povedal, jediný verejne prístupný údaj poskytuje internetová stránka slovenskej spravodajskej služby, kde sa v správe o činnosti SIS za minulý rok uvádza, že "mužov pôsobí v službe 60 percenta a žien 40 percent".

"Z mojich zdrojov je mi známe, že na spravodajsky významnej pozícii pôsobí iba jediná žena. Na rozdiel od britských poslancov výboru pre spravodajské a bezpečnostné služby Dolnej snemovne, členovia Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS ani členovia Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, nepovažujú postavenie a poslanie žien v spravodajskej komunite za tak závažnú otázku, aby jej venovali náležitý záujem. Zastávam názor, že téma si zaslúži systematickú pozornosť, a preto by mala SIS vypracovať systém flexibilného využívania žien v špeciálnych profesiách a zaviesť opatrenia, ktoré by rozšírili uplatnenie žien v službe a rozšírili podmienky pre ich kariérny postup," zdôraznil mimo iného Cibula.