Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

I. CIBULA:Súhlasím s Hollandom, streľba v Mníchove je teroristický čin

Video Die Welt, Foto: Facebook Die Welt

Bývalý riaditeľ rozviedky SIS a predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov Igor Cibula sa vyjadril ku tvrdeniam nemeckej polície, že ide o čin rozzúreného strelca.

Bratislava 24. júla (TASR) - V súvislosti s piatkovým (22.7.) vraždením 18-ročného strelca v Mníchove, ktorý zabil deviatich ľudí, nie sú adekvátne vyjadrenia nemeckých policajných funkcionárov, že útok bol klasickým činom rozzúreného strelca. Domnieva sa bývalý riaditeľ rozviedky SIS a predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD) Igor Cibula.

"Nemeckí predstavitelia sa snažia prezentovať tragédiu tak, aby nikoho nenapadlo dávať ju do súvislosti s fenoménom neregulovanej migrácie, prípadne teroristickými prejavmi islamského extrémizmu, ktorý parazituje na migrácii. Napriek tomu by sa nemalo zabúdať, že za terorizmus sa považuje každé nezákonné použitie sily, ktorého cieľom je upútanie pozornosti," zdôraznil pre TASR Cibula.

"Súhlasím s názorom francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, ktorý označil piatkovú streľbu v Mníchove za teroristický čin. Nemyslím si, že treba do nekonečna opakovať frázy o bezpečnostných opatreniach, ako to robia obyčajne politici. Laikom si dovolím pripomenúť, že potenciálne možnosti bezpečnostných štruktúr – predovšetkým polície a spravodajských služieb – sú limitované. Prirovnal by som to k stavu modernej medicíny, ktorá napriek všetkým úspechom v boji o život a zdravie človeka nedokázala suverénne zvíťaziť nad rakovinou. Ani keby sme zaviedli v Európe model totalitného štátu, nedokážeme úplne vykoreniť aktuálne šíriacu sa rakovinu terorizmu," povedal bývalý šéf rozviedky slovenskej tajnej služby.

Podľa jeho názoru prípad útočníka v Mníchove dokazuje, že proces integrácie prisťahovalcov do Európy je zložitejší, ako si ho predstavujú "romantickí idealisti". "Produkuje jednotlivcov poznačených sociálnou frustráciou a nenávisťou voči cudziemu kultúrnemu prostrediu. To však nie je prioritná téma pre bezpečnostných expertov, ale hlavne pre politikov, ktorí by mali zodpovedne a bez zjednodušení vytvárať podmienky na to, aby sa cudzinci dokázali začleniť bez problémov do európskeho civilizačného priestoru," zdôraznil Cibula.