Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

I. GAŠPAROVIČ: Prezidentovi Ukrajiny sme sľúbili bezprostrednú pomoc

V poľskom meste Wisla v rezidencii poľského prezidenta Bronislawa Komorowského sa uskutočnilo 21. februára 2013 neformálne stretnutie prezidentov V4 Poľskej republiky, Slovenskej republiky a Ukrajiny. Na snímke zľava Ivan Gašparovič, Bronislaw Komorowski a Viktor F. Janukovič. Diskutovali o európskej perspektíve Ukrajiny v kontexte nadchádzajúceho summitu EÚ – Ukrajina, ktorý sa uskutoční v Bruseli. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Stretnutie prezidentov sa podľa Bronislawa Komorowskeho uskutočnilo v osudovom momente pre Ukrajinu, čo sa týka vyjednávania a podpisovania asociačnej dohody.

Bratislava/Wisla 21. februára (TASR) – Bezprostrednú pomoc pri snahách Ukrajiny o integráciu do Európskej únie prisľúbili ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi jeho partneri zo Slovenska a Poľska Ivan Gašparovič a Bronislaw Komorowski. Gašparovič to povedal na brífingu po neformálnom stretnutí prezidentov v Komorowskeho rezidencii v poľskom meste Wisla.

Hlavy štátov na stretnutí diskutovali o európskej perspektíve Ukrajiny v kontexte nadchádzajúceho summitu EÚ–Ukrajina, ktorý sa uskutoční 25. februára v Bruseli, a tiež o otázkach regionálnej spolupráce.

"Sme najbližší susedia, máme spoločné hranice a preto sa pozeráme na budúcnosť, ktorá by mala zlepšiť naše vzťahy. Tie ani teraz nie sú zlé, ale potrebujeme mať jednoznačne jasno, v akých politických, ekonomických a obchodných sférach sa budeme v budúcnosti pohybovať. Veľmi nám záleží na tom, aby asociačná zmluva bola podpísaná. Ak by sa tak nestalo, máme obavy, že by hrozilo dlhšie zamrazenie rokovaní o budúcnosti Ukrajiny," uviedol Gašparovič.

Stretnutie prezidentov sa podľa Komorowskeho uskutočnilo v osudovom momente pre Ukrajinu, čo sa týka vyjednávania a podpisovania asociačnej dohody. "Je to zároveň výsledok osobného zapojenia sa a práce prezidenta Janukovyča. Chceme podporiť Ukrajinu v dosiahnutí konečného výsledku, teda v podpise a neskoršej ratifikácii asociačnej dohody. Preto som chcel na základe rozhovorov s prezidentmi Janukovyčom a Gašparovičom ukázať pozitívny signál, s ktorým pôjde prezident Janukovyč do Bruselu," povedal poľský prezident.

"Je veľmi príjemné zaznamenať, že naši priatelia nás úplne chápu, rozumejú nám a robia všetko pre to, aby podporili cestu Ukrajiny do EÚ," konštatoval Janukovyč. Prezidenti podľa neho neposudzovali iba spoločné otázky, ale aj otázky dôležité pre európsku integráciu Ukrajiny a plnenie akčného plánu, obsahujúceho prvky, ktoré požadujú princípy demokracie a začlenenia do EÚ.